Okände hjälten slogs med chauffören

1 av 3

avJoakim Magnå

NYHETER

När lastbilen rusade fram på sin dödliga färd i Nice kastade sig en man fram ur folkmassan och klättrade in i förarhytten – i ett försök att stoppa chauffören.

Den okände hjältens djärva tilltag gjorde att polisen kom i kapp och kunde skjuta ihjäl gärningsmannen, skriver Le Figaro.

– Det ledde till att polisen kunde neutralisera terroristen, säger lokalpolitikern Eric Ciotti till AFP.

Även en motorcyklist försökte stoppa gärningsmannen.

Polisen jagade efter den lastbilsburne gärningsmannen bland panikslagna människor på strandpromenaden i Nice. Vid ett tillfälle körde en person på motorcykel i kapp lastbilen, för att försöka klättra in och stoppa chauffören.

Vittnen på Promenade des Anglais har berättat hur motorcyklisten tappade taget om lastbilsdörren och föll ner framför fordonets däck.

– Sedan trampade föraren på gasen och lastbilen ökade farten, accelererade och började köra i sicksack in i folkmassan, säger den tyske journalisten Richard Gutjahr, 42, till nyhetsbyrån AFP.

Kaos bröt ut

Richard Gutjahr, som lyckades filma delar av händelseförloppet, beskriver för AFP hur kaos bröt ut.

– Panikslagna människor sprang i alla riktningar. De som kunde flydde in i hotellen eller sökte skydd i hotellentréerna.

Ytterligare en person, en okänd man på trottoaren, gjorde sitt bästa för att stoppa gärningsmannen under den två kilometer långa körningen.

Obeväpnad greppade han tag i lastbilen och klättrade upp i hytten. Agerandet fick den misstänkte terroristen att öppna lastbilsdörren och angripa den klängande mannen.

Slogs inne i hytten

Den okände mannen slogs med lastbilschauffören inne i hytten. Gärningsmannen ska i samband med detta ha avlossat skott med sin revolver, skriver både Le Figaro och The Independent.

Insatsen ledde till att de efterjagande poliserna kunde komma i kapp och börja skjuta mot lastbilschauffören – som har pekats ut som 31-årige Mohamed Lahouaiej Bouhlel – och med det stoppa honom.

De två poliser som var först på plats fick snart sällskap av fler poliser som också öppnade eld.

Enligt Le Figaro ska lastbilen ha perforerats av minst 50 kulor. Gärningsmannen dödades så småningom i eldstriden.

Kunde ha skördat fler liv

Händelsen bekräftas av politikern Eric Ciotti.

– Någon hoppade upp på lastbilen för att försöka stoppa den, det ledde till att polisen kunde neutralisera terroristen, säger han till AFP.

Poliskällor bekräftar för The Independent att den mardrömslika lastbilsfärden kunde ha pågått mycket längre – och skördat fler liv – om det inte vore för den okände hjälten.

Hur det sedan har gått för de båda modiga privatpersonerna, fotgängaren och motorcyklisten, är inte känt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nice