Lex Maria

Marjatta, 66 år, blev förgiftad av kontrastmedel

Av: 

Susanna Nygren

NYHETER

Diabetessjuka Marjatta, 66, skulle röntgas och fick kontrastmedel. Trots att det krockade med hennes medicin.

Hon avled tre dagar senare. Nu har familjen anmält händelsen.

– Jag vill varna alla. Det min mamma har råkat ut för ska ingen behöva uppleva, säger dottern Nina Liimatainen.

Den 18 april förra året hade Marjatta ont i magen och mådde illa. Marjatta led av typ 2 diabetes och tog läkemedlet Metformin för att hålla blodsockret i schack. Hon hade haft ont i magen till och från i några veckor. Denna dag var hon sämre och dottern Nina Liimatainen ringde en ambulans.

Marjatta lades in på kirurgkliniken i Karlskrona. Där konstaterades det att hon hade en urinvägsinfektion. Eftersom det inte kunde förklara de kraftiga magsmärtorna ordinerade läkarna röntgen av lungor och buk, varpå man gav Marjatta kontrastmedel.

Nina pratade med sin mamma på telefon flera gånger om dagen. Marjatta var som vanligt på rösten och Nina kände sig trygg med att hon snart skulle återhämta sig.

– Jag åker till hennes lägenhet, viker hennes tvätt och bäddar om hennes säng. Jag tänker att hon kommer vara hemma om några dagar. Och att det kan vara skönt för henne att komma hem till ett fint hem, säger dottern Nina Liimatainen.

Ringer efter familjen

På måndagen ringde en sjuksköterska till Nina – det var allvarligt och familjen borde komma.

– Jag blev helt ifrån mig. Det var så oväntat. Min första tanke var att jag skulle aldrig skickat henne till sjukhuset, säger Nina.

På sjukhuset möttes Nina av en fruktansvärd syn. Hennes mamma vred sig och skrek i svåra smärtor. Hon var inte kontaktbar och mellan attackerna mumlade hon saker som inte gick att förstå.

– De sa att så mycket smärta som mamma har det ska man inte klara av. När de värsta smärtorna kom så fick jag lämna rummet.

Några timmar senare avled Marjatta.

– Jag sitter och håller henne i handen när hon tar sitt sista andetag. Det var fruktansvärt.

Nina kan inte hålla tillbaka tårarna när hon berättar om sin mammas dödskamp.

– Hon hade alldeles för mycket kvar att ge. Hon var en väldigt aktiv pensionär, sjöng i kör och var körledare, älskade att baka. Hon betydde mycket för barnbarnen som var hos henne ofta.

Fick kontrastmedel för röntgen

Läkarna berättade att Marjatta fått kontrastmedel i samband med att man skulle röntga hennes mage. Efter det hade hon fått mjölksyreförgiftning.

– Hon sa till mig att de inte hade väntat i 48 timmar innan de gav kontrastmedel. Men att de gjorde det på grund av att hon hade buksmärtor. Hade de väntat hade hon inte blivit mjölksyreförgiftad.

Med en fullmakt från anhöriga har Aftonbladet läst Marjatta Siréns journaler. Där står det att Marjatta blev kraftigt mjölksyreförgiftad på grund av kombinationen av Metformin och kontrast. Hon drabbades av njursvikt. Man satte in dialysbehandling men utan resultat. Den 21 april avled Marjatta.

I obduktionsrapporten står det att dödsorsaken är en hjärtinfarkt. Huruvida den framkallats av mjölksyreförgiftning som i sin tur ledde till njursvikt eller av något annat hälsoproblem har man inte kunnat fastställa.

– De har inte kunnat ge något klart besked om dödsorsaken. Men en sak är klar – de förgiftade henne, säger Nina Liimatainen.

Marjattas familj har anmält händelsen till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

– Vi kommer aldrig få tillbaka vår mamma men vi vill att detta utreds ordentligt. Det här ska bara inte få hända, säger Nina Liimatainen.

”Det borde ha skett en Lex Maria”

Innan familjen anmälde var chefsläkaren ovetande om vad som hänt Marjatta. Nu har Blekingesjukhuset inlett en granskning av händelsen.

– Jag har initierat en Lex Maria-anmälan. När jag fick IVO-anmälan som anhöriga gjort ansåg jag att detta var så pass allvarligt att det bör utredas, säger Peter Jansson, chefläkare Blekingesjukhuset.

Peter Jansson är förvånad över att personal på kliniken inte har hört av sig angående vad som hände Marjatta.

– Det borde ha skett en Lex Maria-anmälan eller i alla fall en avvikelseanmälan till mig, säger han.

I Marjattas fall togs det prover på njurarna innan kontraströntgen. Värdet ska, enligt Peter Jansson, ha varit normalt. Därför tyder det mesta på att det var efter kontrastbehandlingen som något gick snett. Marjatta kan ha fått Metformin alldeles för nära inpå kontrastbehandlingen.

– Det är möjligt att det är så det har gått till. Det är det klinikerna tittar på nu – man går igenom sina ordinationslistor och tittar på vad man har gett och inte gett, säger Peter Jansson.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Metformin orsakar dödsfall varje år

ÄMNEN I ARTIKELN

Lex Maria

Ivo, Inspektionen för vård och omsorg

Läkemedel

Vård & omsorg