Flera skadade efter misstänkt självmordsbomb i Tyskland

avVictor Stenquist, Linnea Carlén

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 7

Tolv personer skadades, varav tre allvarligt, i en explosion utanför ett festivalområde i Ansbach i södra Tyskland på söndagskvällen.

Självmordsbombaren ska i en videoinspelning svurit trohet till terrorgruppen IS.

27-åringen ska på arabiska utkrävt ”hämnd” på Tyskland.

Tolv personer skadades, varav tre allvarligt, i explosionen som inträffade vid 22-tiden på söndagskvällen.

Tysk polis uppger att den misstänkta självmordbombaren var den enda som omkom i explosionen, rapporterar tyska Spiegel.

”Avsiktlig explosion”

Polisens insatsstyrka var snabbt på plats.

Till en början fanns uppgifter om att det skulle röra sig om en gasexplosion vid en restaurang, men stadens borgmästare Carda Seidel gick senare ut och sa att det var en sprängladdning som utlösts avsiktligt.

– Vi utgår från att det var en avsiktlig explosion, säger en talesman för det lokala inrikesdepartementet.

En utomhusfestival med 2 500 besökare pågick under kvällen i närheten i den bayerska staden Anbach och ställdes in efter explosionen.

Bayerns inrikesminister Joachim Herrmann reste under natten till Ansbach. Under en sen presskonferens uppgav han att gärningmannen var en 27-åring som inte hade fått komma in på musikfestivalen.

Oklart motiv

Gärningsmannen tros ha burit en ryggsäck med en sprängladdning i, och ha agerat helt på egen hand. Mannens motiv är i nuläget inte känt, men han ska ha försökt ta sitt liv tidigare och enligt inrikesministern var innehållet i hans ryggsäck tillräckligt för att döda många fler personer.

– Vi vet inte om detta ett planerat självmord eller om han hade för avsikt att döda andra, säger Joachim Herrmann enligt AP.

Polisen har inte gått ut med någon information om hans identitet, men 27-åringen ska enligt en högt uppsatt säkerhetstjänsteman i Bayern ha varit en syrisk man som för ett år sedan fått avslag på sin asylansökan, uppger AP.

Bland mannens tillhörigheter ska polis ha hittat en video där mannen på arabiska svär trohet till terrorgruppen IS, uppger Reuters. Videon ska tydligt visa att dådet var ett terrorattentat, enligt Bayerns inrikesminister.

I mannens hem ska polisen också hittat material för att bygga ytterligare en bomb.

Området kring attentatsplatsen spärrades av under natten och en krisgrupp har bildats, skriver nyhetssajten nordbayern.de

Flera våldsincidenter under en vecka

Nattens händelse var den fjärde våldsamma incidenten i Tyskland på en vecka. Tidigare under tisdagen utbröt panik vid en busstation i Reutlingen då en 21-årig man gick till attack med en machete. En gravid kvinna höggs ihjäl och två andra skadades.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM