Storbrand rasade i Visby – kraftig rökutveckling

NYHETER

På fredagskvällen utbröt en kraftig brand i en rishög vid Rävhagen i Visby, som sedan spreds till en 70 000-voltskraftledning.

Framåt 23-tiden var branden nästan släckt och polisen har hävt trafikavspärrningar på alla vägar utom en.

Polisen misstänker att branden är anlagd.

– Det finns anledning att anta att det har tänts på med uppståt, säger Håkan Larsson, stationsbefäl på Gotland.

Tipsa | Aftonbladet

Klockan 20.23 larmades polis och räddningstjänst om en kraftig brand vid Rävhagen i Visby på Gotland.

– Det brinner kraftigt och på grund av den kraftiga röken uppmanas allmänheten att stänga fönster och dörrar, säger Sylvia Oldin, vakthavande befäl vid polisen i Stockholm.

Räddningstjänsten från Visby, Dalhem och Kräklingbo skickades till platsen.

Branden ska ha startat i ett träd och sedan spridit sig till rishögen och vidare till elledningen, skriver nyhetssajten Hela Gotland.

– Det är en stor rishög som man bekämpar. Den är 7 gånger 70 meter stor och 20 meter hög, säger Kersti Fryksten på Storstockholms brandförsvar.

– Det är en 70 000-volts elledning precis i anslutning till rishögen som har rasat. Väg 143 mot Roma är helt avstängd och det är begränsad framkomlighet på Visbyleden.

Gotlandspolisen är på plats och bistår räddningstjänsten. Stort sett hela personalstyrkan var till en början involverade i arbetet.

Strömavbrott och trafikavspärrningar

Inledningsvis fanns en risk för att branden skulle sprida sig till närliggande byggnader, men räddningstjänsten fick snabbt branden under kontroll.

Även trafiken påverkades kraftigt.

– Det är just nu stora trafikavspärrningar på grund av nedfallna elstolpar som har brunnit av och gått ner i backen, säger Håkan Larsson, stationsbefäl på Gotland.

Enligt Radio Gotland ligger en avbrunnen kraftledning över länsväg 148, som spärrats av. Totalt satte polisen upp avspärrningar på fyra vägar i närområdet.

Delar av Visby var under drygt 1,5 timme strömlöst på grund av branden. Vid 22-tiden kunde elleverantören Geab sätta igång strömmen igen.

Framåt 23-tiden var branden nästan släckt, men släckningsarbetet pågick fortfarande och kommer att göra så under hela natten.

– Branden är dämpad och vi har släckt många mindre småbränder. Snart kommer vi att avveckla det mesta och en tankbil och två personer kommer att vara kvar under natten, säger Tove Isander vid Storstockholms brandförsvar.
Även elkabeln är säkrad och ska undersökas av elingenjörer under morgondagen, skriver Radio Gotland. Polisen har också hävt avspärrningarna på alla vägar utom en.

– Vad jag förstår så är det bara mindre avspärrningar kvar. Det är en liten bit på väg 148, Visbyleden, mellan två rondeller, säger Pia Persson, stationsbefäl på Gotland.

Vid midnatt vad branden helt släckt. Trafiken kunde då släppas på som vanligt igen.

Misstänkt mordbrand

Gotlandspolisen misstänker att branden är anlagd. En förundersökning har inletts om mordbrand.

– Vi har fått in olika uppgifter som gör att det finns anledning att anta att det har tänts på med uppståt. Just nu jobbar vi parallellt med branden och utredningen av brandorsaken, säger stationsbefäl Håkan Larsson.

Polisen har i nuläget ingen misstänkt.