Stökigheter och bränder i Stockholmsområdet

Publicerad 2016-06-23

Polis och räddningstjänsten fick under natten mot torsdag in flera samtal om högljudda smällar och anlagda bränder i Bagarmossen i södra Stockholm.

– Det kommer från vad vi tror är bangers och att man har tänt eld på material, säger Pia Glenvik, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Under natten eldhärjades även ett antal bilar i Sollentuna.

Efter midnatt larmades polis och räddningstjänst till Bagarmossen i södra Stockholm med anledning av oroligheter i området. En person boende nära centrum säger till Aftonbladet att ett flertal ungdomar har krossat fönsterrutor, smällt smällare och tänt eld på stora högar med virke och trädbitar på torget.

En annan person berättar hur han tidigare sett ungdomar rulla ut däck på torget.

Men redan vid 03-tiden hade läget lugnat ner sig.

– Vi har haft några ungdomar som har härjat runt i centrum, men nu ser det lugnt ut. Vi har fått hem dem till sina föräldrar och hanterar just nu läget genom att vara på plats för att lugna allmänheten, säger Pia Glenvik, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

”Ungdomar ute alldeles för sent”

Enligt Glenvik rör det sig om ett tjugotal ungdomar som under natten sprungit omkring i centrumområdet.

– Man har tänt eld på material. Det rör sig inte om några skottlossningar, eventuellt har man kastat bangers.

– Vi har ju haft en tid med bränder på nätterna. Det är tyvärr så det har sett ut. Vi gör bedömningen att det är unga personer som är ute alldeles för sent, ungdomar som inte förstår konsekvenserna av sitt handlande och vad det innebär för de som drabbas. Man hade önskat att det var fler vuxna som var ute och som hade koll, säger Glenvik.

Polisen har ingen misstänkt för bränderna.

Lugnade snabbt ner sig

Räddningstjänsten var också på plats, men kunde till en början inte gå in i området på grund av uppgifter om oroligheter.

– Det brann lite till en början med sedan en halvtimme tillbaka har vi alla resurser hemma igen, säger Peter Tistam, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar, vid 04-tiden.

Polisen kopplar i nuläget inte ihop nattens stökigheter med den händelse som inträffade tidigare under onsdagen, då en man som setts gå omkring beväpnad i Bagarmossens centrum öppnade eld mot polis och sedan sköts ihjäl.

– Vi ser just nu inget samband mellan händelserna, säger Pia Glenvik.

Efter midnatt sattes ett flertal bilar även i brand i Edsberg i Sollentuna i norra Stockholm. Räddningstjänsten var snabbt på plats. Strax efter 02-tiden kunde de lämna platsen.

Följ ämnen i artikeln