”Vi brottade ner inbrottstjuven”

Av: Leif-Åke Josefsson

Publicerad:

Inga-Lill, 71: Men hon bet och rev min sambo blodig

1 av 2 | Foto: HULK FOTO
Tommy Lindahl, 78, fick åka till sjukhus och få både penicillin och stelkrampsspruta efter närkampen med den kvinnliga tjuven.

Samboparet Inga-Lill Nilsson och Tommy Lindahl, 71 respektive 78, tog den kvinnliga inbrottstjuven på bar gärning.

– Vi lyckades brotta ner henne och sen kom polisen. Men hon bet min sambo i handen och rev honom blodig, säger Inga-Lill Nilsson.

Inbrottsdramat utspelade sig i ett radhusområde i småländska Vetlanda i torsdags.

Inga-Lill Nilsson satt i sitt köksfönster när hon fick se en kvinna som uppträdde mystiskt genom att gå fram till entrédörrar på ­båda sidor av vägen.

– Jag kände inte igen henne. Hon var helt okänd för mig. Jag känner inte alla grannars bekanta men rätt många, säger Inga-Lill.

Till slut valde den okända kvinnan att kliva in genom den olåsta dörren till parets grannkvinna, som placerat sin rollator bredvid entrédörren.

– Jag såg när hon gick in. Då klädde jag på mig och sprang ner. Hon som bor där är gammal, 84 år, och bor ensam. Jag var rädd för att skrämma upp henne så jag sa: ”Har du tvättid?” samtidigt som jag spanade in i rummen för att se vart den okända kvinnan tagit ­vägen.

Viskade till förstärkningen

Inga-Lill Nilsson insåg att hon behövde förstärkning. Så hon ­vinkade till sin sambo Tommy Lindahl som stod och pratade med en bekant nere vid vägen.

När de båda männen kom viskade hon fram budskapet att en ­inbrottstjuv fanns i något av rummen.

Tommy Lindahls bekant, 65 år, gick runt i rummen men hittade ingen.

– Jag sa åt honom att gå en gång till. Då hittade han henne när hon var på väg ut genom fönstret där hon rivit ner allt. Men som tur var har vi just fått nya fönster med spärrar så hon kom inte ut, säger Inga-Lill.

Kvinnan tog då sats för att springa mot utgången för att försöka undkomma.

– Då låste jag dörren. Sedan greppade min sambo henne och så lyckades vi brotta ner henne. Men hon bet honom i handen och rev honom blodig så han fick åka till sjukhus och få penicillin och en stelkrampsspruta.

Fler främmande besök

Polisen kom och grep den 50-åriga kvinnliga inbrottstjuven.

– Det är för bedrövligt att de ger sig på äldre. Det hade varit hur ­enkelt som helst för henne att tömma den där lägenheten, säger Inga-Lill.

Det var heller inte första ­gången radhusområdet hade besök av en främmande person. Strax efter påsk inträffade en annan incident.

– Hon som bor där är ms-sjuk och upptäckte en främmande man i köket. Men hon lyckades mota ut honom genom att skjuta rollatorn, en lite större ­modell med bord, framför sig, säger Inga-Lill.

– Då trodde vi att det bara var någon som gått fel. Det tror vi ­inte nu.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN