Snart kan cyklister få cykla mot rött – lagligt

avNicole Gustafsson

Foto: TT
Snart kan Stockholm stads cyklister få nya trafikregler.

Brukar du rulla fram genom Stockholm på en cykel? Då behöver du ha kolla på de nya trafikreglerna.

Cyklister kommer nämligen få egna tider vid trafikljus. Men de kommer även få svänga höger – trots att det är rött ljus.

Nu ska säkerheten ökas för de som tar sig fram i trafiken med hjälp av en cykel. Det är målet för Trafikkontoret i Stockholm som genomför två projekt just nu.

Ett av dem handlar om att cyklister ska få svänga höger vid rött ljus.

– Det är en åtgärd som provats i andra länder, exempelvis i Danmark, och det visar att det ger bättre framkomlighet och trafiksäkerhet för cyklister, därför vill vi prova det i Stockholm, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholms stad till Expressen.

Den nya regeln kommer att testas på flera ställen där det finns separata cykelbanor. Ett förslag är korsningen Dalagatan och Tegnérgatan.

Bilister kommer få vänta längre vid trafikljusen

Det finns ytterligare ett projekt som innebär att cyklister kommer få en eller två egna tider vid trafikljuset då det är grönt i alla riktningar, medan all övrig trafik har rött.

– Man släpper på cyklister från alla håll samtidigt och därmed så tömmer man korsningen på cyklister. Relationen mellan cyklar och bilar är den största faran, att man som cyklist exempelvis kan fällas av en bil om man ska rakt fram och bilen ska svänga höger, säger Daniel Helldén till Expressen.

För bilisterna kommer dock regeln att innebära längre tid vid trafikljuset.

– Det som är negativt är att bilarna får vänta lite extra på att cyklisterna först har fått åka i väg, säger Daniel Helldén.

Beslutet om ändringarna har inte klubbats igenom än, men väntas göra det och därmed få godkänt av Trafiknämnden den 15 november.