KD vill lägga gemensam alliansbudget - L säger nej

Valet 2018: Ebba Busch Thor vill fälla Löfven

avOlof Svensson, TT

Kristdemokraterna vill att allianspartierna lägger ett gemensamt budgetförslag i riksdagen som ska ställas mot förslaget från övergångsregeringen.

Men Liberalerna säger nej.

”Frågan är för tidigt väckt. Först måste regeringsfrågan avgöras” skriver presschef Elin Boberg.

Kristdemokraternas hållning i det läge som vi nu går in i, med en budgetprocess, är att vi bör gå fram med en gemensam alliansbudget, och söka stöd i kammaren för att få igenom en alliansbudget och en politik som vi tror är det bästa för Sverige, säger partiledaren Ebba Busch Thor till Ekot.

1 av 3 | Foto: Lotte Fernvall
Kristdemokraternas Ebba Busch Thor vill att allianspartierna lägger fram ett eget budgetförslag i riksdagen.

Kristdemokraterna blir därmed först ut bland allianspartierna med att ta offentlig ställning i budgetfrågan.

– Det här har ju varit Kristdemokraternas grundhållning under flera års tid, och nu har vi ett speciellt läge med en övergångsregering. Men riksdagen är ju inte någon övergångsriksdag, och då bör man också ha en chans att votera skarpt om vad man tycker är den bästa politiken, vilken budget som vore bäst för Sverige, säger Ebba Busch Thor.

Liberalerna säger dock nej till KD:s förslag. ”Frågan är för tidigt väckt. Först måste regeringsfrågan avgöras” skriver Liberalernas presschef Elin Boberg.

Sonderingarna fortsätter

Under tiden fortsätter Stefan Löfven med sina sonderingssamtal för att försöka bilda en ny regering. Liberalernas partiledare Jan Björklund träffade honom i Sagerska huset under förmiddagen.

– Jag kommenterar inte innehållet. Det är Stefan Löfven som har talmannens sonderingsuppdrag, sade Björklund till Aftonbladet när han lämnade mötet.

Löfven hade redan i förra veckan enskilda samtal med samtliga partiledare utom Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. I måndags uppgav S-ledaren att han under veckan skulle träffa samma partiledare en gång till.

Busch Thor på tur

Även Centerledaren Annie Lööf träffade Löfven under förmiddagen. Kristdemokraternas Ebba Busch Thor är inbjuden till samtal i eftermiddag.

Moderatledaren Ulf Kristersson har fått en inbjudan från Löfven. Han befinner sig för närvarande på resande fot.

S-ledaren har till måndag på sig att sondera terrängen för en ny regering. Han ska då avlägga en slutrapport till riksdagens talman.

Löfven bedömde i måndags att läget i diskussionerna är låst.