Mordet på Jamal Khashogghi

Khashoggis död kan undergräva kronprinsen

Av: 

TT

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman (MBS, till höger) tillsammans med sin far, kung Salman (till vänster). Bilden är från 2012. Arkivbild.

Foto: Hassan Ammar/AP/TT

NYHETER

De makabra uppgifterna om journalisten Jamal Khashoggis död skrämmer bort västerländska företag från Saudiarabien.

Veckans investeringskonferens i Riyad liknar allt mer ett fiasko – och om pengarna sinar kan kronprinsen Mohammed bin Salmans ställning vara hotad, tror bedömare.

Konferensen har beskrivits som ett "öken-Davos" och är tänkt att vara kronjuvelen i den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salmans moderniseringsprojekt.

Men i takt med att fler och fler uppgifter om makabra omständigheter kring journalisten Jamal Khashoggis död kommit fram har gästlistan till Future Investment Initiative (FII) i Riyad blivit allt kortare. De senaste veckorna har ledande näringslivstoppar lämnat återbud på löpande band, senast den tyska industrijätten Siemens koncernchef Joe Kaeser, som under måndagen meddelade att han stannar hemma.

Agent i lösskägg

Khashoggis död och de många turerna kring det misstänkta mordet väcker frågor om Mohammed bin Salmans, allmänt känd som MBS, lämplighet som ledare för det konservativa kungadömet, anser flera experter.

Det saudiska styrets trovärdighet har knappast ökat av de nya uppgifter som publicerades av CNN nyligen och som gör gällande att Saudiarabien skickat ut en agent på Istanbuls gator kort efter Khashoggis död, iförd journalistens kläder och ett lösskägg, i syfte att sprida dimridåer.

– Obegripligt klantigt, och det hade varit skrattretande om det nu inte vore för att det handlar om ett brutalt mord, säger Bitte Hammargren, Mellanösternanalytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Sten på bördan

De många avhoppen från investeringskonferensen lägger sten på bördan för regimen i Riyad och det MBS har försökt bygga upp, enligt Hammargren.

– Hans anseende är nu anfrätt genom mordet i Istanbul, samtidigt som hans idé om en mindre oljeberoende ekonomi bygger på utländska investeringar. När så många drar sig ur blir det ett avbräck för Saudiarabien, som har ekonomiska problem.

Även internt i kungafamiljen kan omvärldens misstro mot den politiska ledningen i Riyad få konsekvenser. I det månghövdade huset Saud finns en hel del prinsar som gärna skulle se att MBS petas från makten, säger Hammargren.

– Det här tysta motståndet har funnits där sedan han tog makten och i praktiken gjorde sig till envåldshärskare. Många av dem tycker att han driver landet i fördärvet.

Naggad heder

Saudikännaren Thord Janson vid Göteborgs universitet lyfter även den kulturella aspekten av det förmodade mordet på Jamal Khashoggi, som han tror kan få betydelse i de framtida maktstriderna i Riyad.

– I beduinkulturen är hedern det viktigaste kapitalet. Och den får man väl säga är minst sagt naggad i kanten av den här händelsen. Det är väldigt pinsamt, är väl ordet, att bjuda hem någon och ta livet av personen. Kronprinsens ord kan inte anses vara värt mycket i dag.

Huruvida Mohammed bin Salman har kontroll över situationen och vet vad han gör är oklart, enligt Janson.

– Han tycks ha trott att "vi kan ta in honom på konsulatet och ta livet av honom" och sedan komma med någon tramsig bortförklaring och köra på som vanligt. Det är ju väldigt naivt att tro att det ska vara så lätt. Det här mordet tyder ju på, skulle jag vilja säga, att han inte har koll på någonting, säger han.

Rättad: I en tidigare version av artikelns faktaruta förekom en felaktig uppgift om oljeutvinningens och -exportens andel av Saudiarabiens BNP.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Försvunne Khashoggi – detta har hänt

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Jamal Khashogghi

Jamal Khashoggi

Saudiarabien

Mohammed bin Salman

Istanbul