Medicin

Undersökning: Homeopati har ingen effekt

Av: 

Josefin Westin

NYHETER

Den australiska hälsomyndigheten har gått igenom hundratals vetenskapliga studier om homeopatiska läkemedel och drar slutsatsen:

De har ingen effekt – på någon sjukdom.

– Luftslottet är punkterat, säger Dan Larhammar, professor i molekylär cellbiologi.

Australiens hälsomyndighet, NHMRC, har låtit en oberoende expertgrupp gå igenom 225 kontrollerade studier där effekten av homeopatiska läkemedel undersökts.

Resultatet var kristallklart.

De alternativa läkemedlen saknar effekt – oavsett sjukdom.

”Kan sätta hälsa på spel”

Preparaten härstammar från växt-, mineral- eller djurriket och framställs genom att man först utvinner ett koncentrat som man sedan späder ut i mycket hög grad med vatten och sedan ger till patienten. Homeopater tror att sjukdomsframkallande ämnen i små doser kan behandla människor som är sjuka.

Men enligt NHMRC finns inga tillförlitliga bevis för att homeopati är effektivt. Det kan snarare vara hälsofarligt:

”Människor som väljer homeopati kan sätta sin hälsa på spel om de avvisar eller fördröjer behandling, som är säker och effektiv”, står det i rapporten.

Hälsomyndigheten uppmanar nu folk att undvika homeopatiska läkemedel för alla sjukdomstillstånd som är eller riskerar att bli allvarliga eller kroniska.

– Det kommer att vara en svans av människor som inte vill reagera på den här rapporten och som kommer säga att det är en konspiration. Men vi hoppas att det kommer finnas en hel del förnuftiga människor där ute som kommer att ompröva att sälja och använda dessa ämnen, säger Paul Glasziou, ordförande för NHMRC:s arbetsutskott, till The Guardian.

Resultaten för dem som tog de alternativa medicinerna var inte bättre än en placeboeffekt.

Enligt EU:s regler räknas homeopatika som läkemedel och får därför säljas i Sverige om de registreras hos Läkemedelsverket.

Medlets effekt bedöms aldrig.

– Vi bedömer säkerhet och kvalitet av produkterna. Det skulle vara olämpligt att komma med fler kommentarer, säger Per Claesson, utredare vid Läkemedelsverket.

Expert: Som väntat

Dan Larhammar, professor i molekylär cellbiologi vid Uppsala universitet, har under många år engagerat sig inom området alternativmedicin och varnat för övertro och ett ovetenskapligt förhållningssätt till produkterna.

– Slutsatsen är precis som väntat. Den genomförda sammanställningen finner inga belägg för effekt. Det ska man vänta sig av medel som är utspädda så mycket att det är för lite substans i dem. Det är nästan bara lösningsmedel kvar, vatten. En del är så pass utspädda att det inte ens är en atom kvar, säger han.

De som fortfarande tror på detta kallar han okunniga:

– Luftslottet är punkterat. Kejsaren är naken.

När Aftonbladet ringer runt bland auktoriserade homeopater skrattar de i luren åt rapporten.

– Det är skrattretande. Vem har beställt den här studien? Är det läkemedelsbolagen!? Det här är det dummaste jag hört. Vi har genomskådat det här för länge sedan. Det är för dumt att kommentera, säger homeopaten Eva Rynmark, som driver Nösunds detox och hälsocenter på Orust.

Tillbakavisar kritik

Även homeopaten Tarja Arvinen på Alta Medica i Stockholm tillbakavisar rapporten.

– Ska det inte hjälpa? Självklart gör det det, annars skulle man ju inte jobba som homeopat. Vi homeopater jobbar för att hjälpa våra medmänniskor. Det är inte bara placeboeffekt, säger hon.

Vad har du sett för effekter då?

– Jag vill inte prata om detta i telefonen. Jag har lite bråttom till lunchen. Det finns många rapporter som vill vrida åt ett håll.

Efter en stund väljer hon ändå att förklara.

– Homeopati kan inte testas på samma sätt som läkemedel. Det finns inte bara ett medel för huvudvärk. Varje patient måste utredas. Det går inte att testas på samma sätt. De här medlen är helt naturliga.

Experter säger dock att ämnena är så pass utblandade?
– De kan inte förstå att det ämnet finns kvar. Det är kvantfysikens lagar som vet hur det fungerar och att det fungerar. Det är inget humbug. Det här stämmer inte. Så pass mycket kan jag säga utan att ha läst rapporten.

ANNONS

Spara pengar och slipp krångel - jämför och byt till en bilförsäkring med bra pris och villkor!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Medicin

Uppsala universitet

Homeopati