17-åring döms för dråp och mordförsök

1 av 7 | Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON

avMathias Asplund

NYHETER

En 17-åring sköts ihjäl och hans 16-årige kompis sköts i huvudet och knivhöggs.

I dag frikändes en av två åtalade 17-åringar medan en döms till sluten ungdomsvård för dråp och försök till mord.

– Han är oerhört lättad, säger den frikände pojkens försvarare Sven-Eric Ohlsson.

Mötet mellan fyra pojkar i Norrahammar utanför Jönköping den 28 oktober slutade med att en 17-åring sköts till döds. Hans 16-årige kompis fick livshotande skador av flera knivhugg och ett skott i huvudet, men överlevde mirakulöst.

Nu har de två 17-åringarna från Malmö som åtalats för skjutningen fått sina domar vid Jönköpings tingsrätt.

Döms för dråp

En döms för dråp, försök till mord och narkotikabrott till sluten ungdomsvård i tre år och fyra månader.

– Domen är mitt emellan vad åklagarna tyckte och vad min klient berättade. Rätten medger ju

att det funnits en hotbild mot honom vid tillfället och det handlar om en hastigt uppkommen situation. Men tingsrätten tycker inte att det var så hotfullt att han hade rätt att skjuta, säger hans offentliga försvarare Mikael Nilsson.

Hans klient mår dåligt av att ha hållits isolerad.

– Vi får se om vi ska överklaga eller inte. Han vet inte om han orkar sitta under de betingelser han sitter nu utan kanske accepterar domen, säger Nilsson.

Den andre bedöms ha varit passiv och frikänns på samma åtalspunkter. Enligt hans försvarare Sven-Eric Ohlsson är den friande domen väntad.

– För min klient är det skönt och en befrielse att efter fem månader få ett kvitto på att han är oskyldig.

"Korrekt bedömning"

Den dömde ska betala skadestånd på 136 000 kronor till den dödes föräldrar. 16-åringen får nära 200 000 kronor.

– Jag tycker att tingsrätten har gjort en korrekt bedömning i skadeståndsfrågan. I ansvarsdelen har jag egentligen inga kommentarer, det är åklagaren som får kommentera del delen, säger 16-åringens advokat Johan Sarvik.

Jagade 16-åringen

Den dömde erkände att han avlossat skotten och utdelat knivhuggen. Tingsrätten bedömer att han inte agerat i nödvärn, vilket han hävdat.

17-åringarna hade innan skjutningen ringt en taxi för att lämna platsen. Händelsen bedöms som dråp för att tingsrätten bedömer att de överraskats av en situation som kunde uppfattas som hotfull. Det var då den ene drog pistolen och sköt.

Han har jagat 16-åringen när han försökte fly, avlossat skott och delat ut knivhugg, vilket tingsrätten bedömer som försök till mord.

Tog taxi efter skotten

Efter skjutningen lämnade de platsen i taxin. I Örkelljunga stoppades bilen av polis och de greps. En pistol och en kniv hittades i baksätet.

Den nu dömde har suttit häktad sedan oktober. Den andre har varit frihetsberövad i omgångar och släpptes när rättegången var över.

Ifrågasattes av SOS

När den svårt skadade 16-åringen krypande tagit sig till en närliggande busshållplats ringde han SOS Alarm. Men larmoperatören trodde inte på att han blivit skjuten i huvudet.

– Men vart i huvudet? Hur kan det komma sig att du klarar av att ringa om du har blivit skjuten, ifrågasatte larmoperatören bland annat.

"Död om en minut"

16-åringen bad om att någon skulle komma dit.

– Kom hit snälla. Jag är död om en minut.

I stället för att skicka en ambulans direkt till Tallhöjden i Norrahammar frågade larmoperatören vad han hette, var platsen är och hur den stavas. Han beskrev för P4 Jönköping:

– Jag var huggen tio gånger och skjuten i huvudet, men fick ändå säga igen och igen var jag var någonstans. Hon trodde att jag busringde, men vad hade det skadat att skicka ut en ambulans?

Kände varandra

Det har i målet framkommit att alla fyra kände varandra. Motivet till skottlossningen är okänt men det fanns misstankar om kopplingar till kriminella gäng i Malmö, där offren var misstänkta för en skjutning ett par veckor tidigare.

Aftonbladet har även sökt åklagarna i fallet.

ARTIKELN HANDLAR OM