Ministern i krismöte om terror - via Skype

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: NINNI ANDERSSON/REGERINGSKANSLIET
Kristina Persson, framtidsminister (S): Norden ska vara tryggt och säkert och fritt för alla människor att leva i.

Nu ska de nordiska länderna göra gemensam sak för att motverka framtida terrordåd – på svenskt initiativ.

En strategi för arbetet ska spikas inom de närmaste veckorna.

– Norden ska vara tryggt och säkert och fritt för alla människor att leva i, säger Kristina Persson, framtidsminister (S).

Initiativet kommer inom ramen för de nordiska ländernas samarbetsorganisation, MR-Sam. Ministrarna som ingår i gruppen har sina statsministrars uppdrag att leda samarbetet över de nordiska landsgränserna.

”Stor medkänsla med Danmark”

Kristina Persson är Sveriges representant. Vid ett möte som genomfördes via datatelefonin Skype under tisdagen uppmanade hon sina nordiska kollegor till gemensam samling mot terrorn. Mot bakgrund av den gångna helgens terrordåd i Danmark.

– Vi var helt eniga och delade medkänsla och engagemang med Danmark efter det som har hänt där. Vi alla var tydliga med att vi måste försvara vår nordiska modell och grundpelarna med att Norden ska vara tryggt, säkert och fritt för alla människor, säger Persson.

De nordiska ministrarna diskuterade hur man gemensamt ska gå vidare för att minska riskerna för terror och rädsla.

– Alla markerade att detta är oerhört viktigt och att vi ska ha nolltolerans mot all sorts antisemitism och främlingsfientlighet.

Ska jobba förebyggande

Bland annat lyftes ökad opinionsbildning och mer stöd till civila organisationer som arbetar med ungdomar, i syfte att motverka utanförskap. Men också mer långsiktiga mål poängterades.

– Det kom fram många förslag om att vi måste verka förebyggande och motverka att det uppstår ett utanförskap i våra samhällen. Hur det kan gå till rent konkret ska vi diskutera mer nästa gång vi ses, säger Kristina Persson.

Nästa samling där samarbetsministrarna träffas öga mot öga sker på Grönland den 9 mars. Till dess har generalsekreteraren för organisationen, norrmannen Dagfinn Høybråten, uppdraget att ta fram förslag på hur man ska samarbeta framåt, utifrån de idéer som väcktes under Skypesamtalet.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN