Kungen inviger nya vägtunneln

avVictor Stenquist

1 av 7

Invigning – men kungafamiljen får lämna jättesaxen hemma.

När kungen och kronprinsessan inviger Norra länken blir det med ett knapptryck.

– Vi är verkligen stolta över att allt gått bra, säger Åse Malm, kommunikationsansvarig för projekt Norra länken.

Redan 2007 togs första spadtaget till norra Europas största tunnelbygge.

Nu invigs Norra länken i Stockholm, ett bygge som inte bara ska gynna huvudstadsborna.

– Vi tror att det ska bli lättare att ta sig runt och genom staden. Är du lastbilschaufför kommer du ha det mycket enklare genom att åka ner genom Norra länken, säger kommunikationsansvarige Åse Malm.

Rolig knapp

Förutom det är det de boende på Lidingö som kan dra stor nytta av tunnelbygget. De kan numera få en direktförbindelse till riksvägnätet, och både resenärer och yrkestrafik till och från Värtahamnen slipper en hel del långsam stadskörning efter invigningen på söndag vid 14.00.

Men kungen och kronprinsessan har fått lämna den utnötta jättesaxen hemma på Drottningholm eller Haga.

– Det kommer att vara en knapp på scenen som de trycker på. Den kommer göra så att bommarna går upp. Vi tog bort saxen den här gången och tyckte det var roligare med en knapp, säger Åse Malm.

Projektet innefattar tunnlar på totalt 13 kilometer och har varit nödvändigt för byggandet av de nya stadsdelarna Norra Djurgårdsstaden och Hagastaden.

Stadsdel byggs på

Ännu har inte Hagastaden färdigställts, utan den nya stadsdelen som binder ihop centrala Stockholm med Solna kommer att kapsla över det nya vägbygget och påfarten till Norra länken vid E4:ans avfart norrut från Stockholm.

– Där kommer vi öppna vägen i södergående under nästa år och ett år senare, under 2016, öppnar det norrgående, säger Åse Malm.

Först därefter kommer man kunna börja bygga Hagastaden ovanpå.