”De började bomba - bam bam bam”

avIda Persson

Rysslands president Vladimir Putin.

Ett läckt telefonsamtal avslöjar hur 80 ryska soldater dött i strider i östra Ukraina, skriver New York Post.

Under samtalet beskriver en rysk soldat hur han och hans förband bombades i staden Luhansk i augusti.

"Jag sa till min fru: Jag ska ut i krig", säger soldaten.

Samtalet läcktes 2 september av oppositionspolitikern Lev Shlosbergs tidning Pskovskaya Gubernia. I samtalet berättar en rysk soldat hur flera trupper i det ryska flygförbandet skadades och dödades under en attack i Luhansk i östra Ukraina i augusti.

"Vi gick och letade efter de jävla ukrainarna när vi blir upptäckta och sen, kapow!" säger soldaten.

”De berättar ingenting”

"Vi sprang ut på vägen, det fanns ett fält med solrosor och en kontrollstation. De började bomba - bam bam bam" fortsätter han.

80 ryska soldater dog, enligt soldaten, som själv skadades i attacken.

"Jag hörde att bara 10 klarade sig" säger han.

I det inspelade samtalet frågar en kollega om han var förberedd på att gå in i strid.

"Gradvis", säger soldaten. "De berättar ingenting. De sa att vi skulle iväg på en övning. Jag visste var jag skulle och sa till min fru: Jag ska ut i krig"

Meddelandet krossar Putins påståenden om att inga ryska förband deltagit i striderna i östra Ukraina. Presidenten har konsekvent förnekat all inblandning i konflikterna men erkänner att enstaka personer åkt in i landet för att strida som legosoldater.

”Kan vara autentiskt”

Ett påstående som bör tas med en nypa salt, enligt Fredrik Westerlund, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

– Det står helt klart att ryska soldater strider i östra Ukraina. Putin vidhåller att de är frivilliga. Samtidigt har det framkommit uppgifter om att soldater blivit beordrade eller pressade att ta tjänstledigt för att skriva kontrakt med Folkrepubliken i Donetsk eller Luhansk, säger han.

Det inspelade samtalet är ett av många indicier som visar på att de ryska myndigheterna ger order till sina egna styrkor att strida, säger han.

– Jag tror absolut att det här samtalet kan vara autentiskt. Ukraina bör rimligtvis ha teknik som kan spela in sådana här samtal. Det stärker de misstankar som funnits, säger Fredrik Westerlund.

I augusti greps 10 ryska fallskärmsjägare i östra Ukraina. Under förhör hävdade soldaterna att de var på plats för en övning och att de var helt oförberedda på riktig strid. Ryska myndigheter förnekar att deras förband deltar i striderna och har hävdat att de tio fallskärmsjägarna av misstag hamnade på ukrainskt territorium.

Ökad frustration

Trots det meddelar oberoende ryska medier om hur flera soldater återvänt hem i kistor.

– Sannolikheten är ganska stor att ryska soldater har dött. Men att Putin skulle erkänna det är inte troligt. Han kommer att förneka inblandning så länge det är möjligt, säger Fredrik Westerlund.

Nu ökar frustrationen bland anhöriga i Ryssland, som får mycket knapphändig information om vad som hänt sina nära. Under Twitter-hashtaggen #gruz200 försöker de ta reda på hur många ryssar som faktiskt dött i striderna.

– En hel del anhöriga får inte mer information än att deras son eller man har dött. Ryska myndigheter har ingen skyldighet att meddela var de avlidit. Samtidigt kan de alltid säga att uppgifter från väst att ryska soldater dödats i strider i Ukraina är en del i en smutskastningskampanj - och de anhöriga får aldrig veta.

”Få som stödjer ett krig”

Och Putins förnekanden lär fortsätta, menar Fredrik Westerlund. Så länge ryska myndigheter påstår att man inte deltar i striderna kommer presidenten att kunna ducka för strängare sanktioner från omvärlden.

– Om han medger att Ryssland bedriver krig skulle sanktionerna definitivt trappas upp. Men en kanske ännu viktigare faktor är att ryska folket inte vill att deras land ska bedriva ett krig i östra Ukraina. Det är en mycket liten del av den ryska befolkningen som stödjer ett sådant krig.