Svensk-flight 100 sekunder från MH17

Publicerad 2014-07-19

Singapore Airlines-flighten låg 100 sekunder bakom när MH17 attackerades.

Planet lyfte från Köpenhamn och enligt uppgift till Aftonbladet fanns flera svenskar ombord.

USA slog i går fast att MH17 sköts ner med en luftvärnsrobot. Om målet var slumpvis utvalt är ännu oklart.

Samma dag som attacken ägde rum flög 55 plan över området i östra Ukraina. Ett plan som lyft från Kastrup låg kusligt nära när attacken inträffade.

Singapore Airlines-planet med beteckningen SQ351 var också en Boeing 777 och låg bara 24 kilometer bakom katastrofplanet.

"Hundratals flyg varje dag"

Enligt Sydsvenskan körde planet i 905 kilometer i timmen och var bara en minut och fyrtio sekunder bakom MH17.

Singapore Airlines och SAS har ett så kallat codeshare-avtal. Som resenär kan man därmed boka biljett med flighten på SAS hemsida.

– Det stämmer. Men flighten opereras inte av SAS, säger Knut Morten Johansen, informationschef på SAS.

Att planet befann sig så pass nära MH17 vill Johansen inte ge några ytterligare kommentarer på. Efter attacken råder flygförbud över östra Ukraina.

– Över detta luftrum går det hundratals flyg varje dag. Den operativa arrangören är den som är ansvarig.

Svenskar på väg till konferens

Enligt uppgifter till Aftonbladet var flera svenskar ombord på SQ351. En del skulle delta i den 20:e internationella aidskonferensen som hålls i Melbourne, Australien.

Knut Morten Johansen meddelar att han inte har möjlighet att ta fram uppgifter på passagerare och hänvisar till Singapore Airlines.

Över 100 av dödsoffren ombord på MH17 var på väg till samma konferens. Bland offren fanns flera ledande aidsforskare. En av dem var den världskända holländske forskaren Joep Lange.

– Jag blir naturligtvis bestört. Eftersom den internationella luftfarten är så utvecklad är det här totalt oväntat, säger Lars-Olof Kallings, 84, före detta generalsekreterare för International AIDS Society, IAS, som hade flera gamla kollegor ombord.

Aftonbladet har sökt Singapore Airlines.

ANNONS