Böldpest sätter hel stad i karantän

avVictor Stenquist

Foto: AFP
Böldpestbakterier i förstoring.

En 38-årig man dog förra veckan i böldpest.

Då spärras en hel stad av i Kina – och 30 000 personer förbjuds lämna staden.

Staden Yumen i nordvästra provinsen Gansu har tillfälligt spärrats av från övriga landet.

Minst 151 personer uppges ha satts i karantän sedan en man i onsdags dog till följd av böldpest, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Spärrats av

”Staden har nog med ris, mjöl och olja för att invånarna ska klara sig i en månad. Tillståndet ska vara stabilt för alla lokalbor och de som är satta i karantän ”, uppger statstelevisionen CCTV.

De rapporterar även att de drygt 30 000 invånarna i staden beordrats att hålla sig kvar där och polisen har upprättat avspärrningar och anvisat andra trafikanter till vägar runt staden.

Han ska ha ådragit sig böldpest efter att ha varit i kontakt med ett dött murmeldjur, men inga flera fall ska ha upptäckts.

Kan botas

Böldpest orsakas av bakterier och tros ha varit det som låg bakom digerdödens härjningar i Europa under 1300-talet. Numera påträffas den främst hos djur och ytterst sällan hos människor.

Modern antibiotika är effektivt i behandling mot böldpest, men om det tar för långt tid från att man smittas kan det finnas risk för allvarliga skador eller att det leder till döden, skriver AFP.