Bildt och Danielsson ordkrigar om UD-tid

Av: Erik Melin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5 | Foto: Lars Danielsson.

NYHETER

Relationen dem emellan har varit frostig länge.

Situationen tinas inte upp av Lars Danielssons, tidigare statssekreterare för Göran Persson, kommentar om Carl Bildt i söndagens DN:

– Det har varit ministerstyre i ordets ursprungliga bemärkelse.

Lars Danielsson blev den huvudsakliga syndabocken för regeringens senfärdiga agerande i samband med tsunamikatastrofen 2004.

Katastrofkommissionen konstaterade 2006 att Danielsson ljugit om att ha mottagit ett informationsmejl om katastrofen och om att ha ringt en kabinettssekreterare på utrikesdepartementet för att informera sig.

Samma år kritiserade Carl Bildt, innan han blev utrikesminister, Danielsson i en artikel på Svenska Dagbladets ledarsida. Han menade att Danielsson sannolikt skulle ha ställts inför rätta om händelsen utspelat sig i USA.

”Jag är förvånad över att reaktionen på detta inte varit starkare. För mig handlar det om en grundläggande fråga om förtroendet för vårt politiska system”, skrev Bildt då.

I frysboxen på UD

Efter valet 2006 hamnade Lars Danielsson på utrikesdepartementet, lett av Carl Bildt. Den senare ville inte ha Danielsson där och var emot att låta honom få jobba utomlands. Efter två månader fick Danielsson rätt, han anställdes på UD – men Carl Bildt vägrade att själv underteckna hans anställning.

Men tiden på UD blev inledningsvis helt utan uppdrag. Lars Danielsson sökte flera tjänster men valdes gång på gång bort. Bland annat sökte han som ensam sökande till tjänsten som Sveriges EU-ambassadör i Bryssel, våren 2008. Tjänsten gick till en annan.

Vid tillfället hade Danielsson sökt 17 ambassadörstjänster utan att ha fått något uppdrag.

Till slut blev Lars Danielsson generalkonsul i Hongkong, hösten 2008. Han hade då sökt 16 tjänster och satt Hongkong sist på sin lista.

”Får leva med sin bitterhet”

I en intervju i söndagens Dagens Nyheter berättar Lars Danielsson för tidningens Björn af Kleen hur han ser på Carl Bildts åtta år långa tid på UD.

– Det har varit ministerstyre i ordets ursprungliga bemärkelse. Jag har principiellt stora problem när ett politikområde definieras av en enda persons intresse och det var faktiskt så det blev under Carl Bildt: Moldavien, Ukraina, Vitryssland..., säger hand till DN.

Lars Danielsson menar att Carl Bildt missade Asien, där många andra länder i Sveriges position valde att satsa – samtidigt som Sverige stängde ambassader och konsulat. Hade någon annan varit utrikesminister hade Sverige kunnat ha haft en större export och fler jobb på hemmaplan, menar Lars Danielsson.

I en uppföljande DN-artikel kommenterar Carl Bildt Lars Danielssons utspel:

”Han får leva med sin bitterhet alldeles själv. Jag har ingen kommentar till någonting han säger”, skriver han i ett mejl till DN.

Hade lämnat det bakom sig

2011 tillträdde Lars Danielsson som ambassadör i Sydkorea. En tjänst som han fortfarande har.

För ett drygt år sedan besökte statminister Stefan Löfven flera länder i Asien, bland annat Sydkorea. Aftonbladet var med på resan och pratade med Danielsson, som guidade Löfven och hans grupp under besökt.

– Samtidigt som jag för alltid har påverkats och förändrats av det jag gick igenom under tsunamitiden så har jag i mer konkreta termer lagt det bakom mig, sa Danielsson då.

Aftonbladet söker Carl Bildt.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN