Efter succésiffrorna – Schyman attackerar SD

avMattias Sandberg

1 av 3 | Foto: PONTUS ORRE
”Det som är bra med den rödgröna majoriteten i den här mätningen är att vi berövar SD deras vågmästarroll. De ska inte få något inflytande alls. Det ser vi som oerhört viktigt”, säger Gudrun Schyman (Fi).

Här är Jimmie Åkessons mardrömsbesked.

Fi klarar riksdagsspärren och tillsammans med S, V, och MP blir stödet över 52 procent, enligt en ny mätning från DN/Ipsos.

– Vi berövar SD deras vågmästarroll. De ska inte få något inflytande alls, säger Gudrun Schyman, talesperson för FI, till Aftonbladet.

Fi har legat under fyraprocentsspärren i mätning efter mätning.

Men i dagens opinionsundersökning från DN/Ipsos får partiet fyra procent och skulle med de siffrorna i valet komma in i riksdagen.

Samtidigt får Socialdemokraterna bara 29,7 procent i undersökningen, en minskning med 2,4 procentenheter jämfört med Ipsos förra mätning.

”Helt fantastiskt”

Men räknar man samman stödet för S, V, MP och Fi får de tillsammans över 52 procent.

– Det är helt fantastiskt och jättekul att se. Det här visar att människor tycker att vi är den enda garanten för feminism och antirasism, säger Sissela Nordling Blanco.

Hon tror att det finns en enkel förklaring till siffrorna:

– Vårt engagemang! Vi har jobbat på som fan landet runt. Vi har haft homeparties och torgmöten. Många av våra väljare bestämmer sig också ofta i slutet. Jag tror vi kommer öka ännu mer. Precis som vi gjorde under EU-valet. Vårt slutresultatet kommer ligga över fyra procent.

Stöttar Löfven

Partiets andra talesperson, Gudrun Schyman, har nyligen deklarerat att hon kommer stötta Stefan Löfven som statminister.   

Och tidigare i somras visade en undersökning som Aftonbladet/Sverige Tycker genomförde att även många S-väljare vill se ett samarbete med Feministiskt initiativ vid en valseger.

23 procent av de tillfrågade ville då se ett rosa inslag i regeringen efter valet.

– Vi kommer stötta en rödgrön regering. Det har vi varit tydliga med. Däremot får vi ta ställning till om vi vill sitta i regeringen. För det är inte säkert. Det finns ju fördelar med både och, säger Sissela Nordling Blanco.

Inga samtal med S

Enligt henne har partiet dock inte fört några samtal med Socialdemokraterna:

– Nej, vi är fullt upptagna med att kampanja. Vårt mål att påverka politiken. 

Gudrun Schyman är inne på samma linje:

– Vi kommer inte villkora vårt stöd till en rödgrön regering med att kräva ministerposter. Sedan får vi se hur det parlamentariska läget ser ut efter valet och vart S vill vända sig.

Hon fortsäter:

– Det som är bra med den rödgröna majoriteten i den här mätningen är att vi berövar SD deras vågmästarroll. De ska inte få något inflytande alls. Det ser vi som oerhört viktigt.

”Psykologiskt viktigt”

Henrik Oscarsson, statsvetare vid Göteborgs Universitet, menar att den här typen av siffror är precis vad Fi behöver.

– De behöver väcka hopp hos sina sympatisörer så att de ser att de faktiskt är lönt att rösta på dem. De måste krypa upp över 3,5 procent så att man känner att de har vittring. Det är psykologiskt viktigt. Så på det sättet är den här mätningen väl tajmad.

Samtidigt tonar han ner resutatet – och menar att man inte ska dra för stora slutsatser av en enskild mätning.

– Det kom ju också en mätning från TV4/Novus i natt där Fi hade 2,5 procent. Så deras genomsnitt är inte 4 procent utan snarare någonstans strax över 3. Man bör vara väldigt försiktig de här veckorna när det kommer så många mätningar. Men om resultatet står sig får de 14 mandat i riksdagen och blir representerade i nästan alla utskott.

Mörkt för Reinfeldt

För allianspartierna är mätningen en mardröm.

Endast Kristdemokraterna går framåt och stödet för regeringspartierna är 36,9 procent.

Moderaterna får 21,7 procent i mätningen. Ett tapp med 8,4 procentenheter om man jämför med riksdagsvalet 2010.

– Överhuvudtaget är det inte så många siffror som är roliga för Reinfeldt just nu. Och det är klart att om vi får in ytterligare ett ett rödgrönt parti med Fi, som samlar upp de sista procenten, så blir det ännu sämre ur Reinfeldts synvinkel, säger Jonas Hinnfors, statsvetare.

Samtidigt tror han mätningen också kan bli ett vapen för Reinfeldt under valrörelsens slutspurt.

– Han kan använda det här som ett redskap och säga att man inte vet vad man får om man röstar på de rödgröna. Fi vill ju exempelvis gör massa saker som S inte vill. Rent sakpolitiskt kommer det trassla till sig en del.

Hinnfors tror dock att det är "osannolikt" att S skulle släppa in Fi i en regering.   

– Realpoltik är ju alltid realpolitik. Men jag har mycket svårt att se att S skulle sätta sig i samma regering som Fi. Det tror jag är osannolikt.

Stödet för Sverigedemokraterna är i stort sett oförändrat och partiet får i mätning 9,7 procent av sympatierna.

I DN/Ipsos undersökning fick 1 463 personer svara på vilket parti de skulle rösta på om det var val i dag.

ARTIKELN HANDLAR OM