Avslöjar din pin-kod med värmesensor

avJohn Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:
En värmesensor som avslöjar din pin-kosdssd på kortterminalen - efter att du gjort ditt köp.
– Vi kan inte utesluta att det finns de som drabbats i Sverige, säger Anders Olofsson vid polisens nationella bedrägericenter.

Här är kortbedragarnas senaste vapen.

En värmesensor som avslöjar din pin-kod på kortterminalen – efter att du gjort ditt köp.

– Vi kan inte utesluta att det finns de som drabbats i Sverige, säger Anders Olofsson vid polisens nationella bedrägericenter.

De förslagna kortförövarna utnyttjar tekniska hjälpmedel i en allt större mån.

På Facebook går nu bedrägeripolisen ut med en varning för värmesensorer.

– Det är alltid en balansgång mellan att gå ut och varna och tipsa brottslingar. Men i det här fallet har vi kommit fram till att man ska vara medveten om vilka risker som kan finnas, säger Anders Olofsson.

Han beskriver hur gärningsmännen står bakom sitt offer i till exempel kassakön i mataffären.

"Lätt att få tag i"

Efter att kunden slagit in sin kod är förövaren snabbt framme vid kortterminalen - och håller fram en värmesensor för att kunna avläsa vilka sifferknappar som offret använt och i vilken ordning.

Värmesensorn kan enligt consumeraffairs.com vara så enkel som en tillsats till en Iphone.

– Det går lätt att få tag i de här grejerna. Till exempel finns det sensorer för att kolla om det finns energiläckor hemma, som är fullt legitima användningsområden, säger Anders Olofsson.

Oförklarliga fall

För att kunna fullborda bedrägeriet måste gärningsmannen också få tillgång till själva kortet eller kreditkortsnummer och annan vital information som finns lagrad i chippet eller på magnetsremsan.

– Det här förfaringssättet kräver antingen att man har en skimningsutrustning som är applicerad på terminalen eller att man kommer åt kortet på annat sätt, säger Anders Olofsson.

Polisen utesluter inte att det förslagna tillvägagångssättet kan ha nått Sverige. Enligt Anders Olofsson finns en rad anmälningar där offret har blivit av med sina kort utan att kunna förklara hur gärningsmannen kommit åt pin-koden.

"Väldigt många"

– I de fallen går det inte att säga hur man har kommit åt koden. Det är väldigt många anmälningar där den drabbade har blivit av med kortet på olika sätt, säger Anders Olofsson.

Men som tur är finns en enkel lösning för att stoppa bedragarna från att lista ut din kod med hjälp av värmesensorer.

– Man ska vara medveten om hur man ska motverka det här. Lägger man fingrarna på samtliga knappar efteråt går det inte att se koden längre, säger Anders Olofsson.

Publicerad: