Mejla

Wolfgang Hansson

IS brutalitet medveten strategi för framgång

NYHETER

USA:s vapen för att bekämpa islamister används nu av IS för att bekämpa frihet

Islamiska staten visar upp sig som extremt brutala. En medveten image som ger fördelar på slagfältet.

Ändå vilar det något overkligt över deras snabba avancemang som möjliggjorts tack vare amerikanska vapen.

Att med en armé på högst 10 000 man inta stora delar av norra Iraq och Syrien på kort tid är nästan ogörligt. Att IS ändå lyckats har främst två orsaker, hjälp och skräck.

De har fått hjälp av sunnimuslimska miliser i norra Irak som bildades till stöd för Saddam Hussein efter USA:s Irakinvasion 2003. Grupper som känt ett starkt missnöje med hur de behandlas av den shialedda centralregeringen i Bagdad.

Väldigt få av dem har förmodligen särskilt mycket till övers för IS religiösa agenda. Under ett skede krigade de mot al-Qaida på USA:s sida.

I nästan alla intervjuer i media med irakier och syrier som råkat ut för IS eller hört uppgifter i andra hand så poängteras deras sanslösa grymhet.

IS sägs ta kvinnor som sexslavar. De kidnappar barn. De halshugger alla som vågar protestera mot dem. De begraver människor levande för att de tillhör "fel" religion.

Blodtörstiga

En bild som bekräftas av IS egna videos som poängterar hur blodtörstiga de är.

Jag hyser ingen tvekan om att IS verkligen begår allvarliga övergrepp. Men ryktet om gruppens grymhet är viktigare än våldet i sig. Grymheten är en del av deras varumärke. Ett verktyg som tjänar åtminstone två syften.

Motståndaren blir vettskrämd och flyr i stället för att stanna och slåss. IS kontaktar till och med fienden i förväg och uppmanar dem att lämna eller bli halshuggna.

IS kan därigenom lägga under sig stora områden på kort tid utan att på allvar behöva strida. Detta är huvudförklaringen till att IS så snabbt intagit så många städer. De har helt enkelt rullat in utan motstånd med sina fyrhjulsdrivna pickup jeepar.

De civila som stannar kvar inser att de ska hålla låg profil och göra som IS säger om de vill överleva. Det hjälper IS att upprätthålla disciplin och ordning. I grunden är våldet ett sätt att ta makten.

Strikt islam

Talibanerna i Afghanistan, en annan grupp som ville införa ett samhälle som byggde på strikt tillämpning av islam, använde precis samma taktik när de tog över Kabul och kom till makten 1996.

En ödets ironi är att islamistiska IS slåss med moderna amerikanska vapen. Pjäser som de plockat upp på slagfältet efter att den av USA utrustade och tränade irakiska armén lagt benen på ryggen.

USA gjorde sig av med Saddams soldater och byggde upp en ny irakisk armé som de tränade under flera år. Meningen var att armén när USA drog sig tillbaka själva skulle klara av att slåss mot al-Qaida och andra islamistgrupper. Därför utrustades de också av USA med moderna och avancerade vapen.

Nu riktas de här vapnen mot amerikanerna själva som utför flygangrepp mot IS och mot USA:s allierade i Irak.

Utplånade

IS kom till synes från ingenstans och har nu grundat en stat av delar av Irak och Syrien. För ett år sedan var de på väg att bli utplånade i Syrien när andra rebellgrupper gaddade ihop sig mot dem. De framstår som uppenbart att mäktiga krafter med finansiella muskler i hemlighet gett sitt stöd till IS.

Kanske samma rika och fanatiska affärsmän från Saudiarabien, Qatar och Kuwait som länge gav pengar till talibanerna och al-Qaida.

Men det kan också finnas regeringar inblandade som i det geopolitiska spelet har intresse av IS som en sunnimuslimsk motvikt mot shiadominansen i Irak och Iran. Med tiden lär vi få veta mer.

I vanlig ordning i sådana här sammanhang frodas konspirationsteorier i stil med den att IS ledare Abu Bakr al-Baghdadi skulle vara utbildad av den israeliska säkerhetstjänsten Mossad och att IS bildats av Israel för att splittra arabvärlden.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert: