Skickar testmedicin till eboladrabbade

NYHETER

1 013 människor har hittills dött i ebolaepidemin i Västafrika.

Nu har ett amerikanskt läkemedelsbolag skickat ett oprövat serum för att försöka hejda utvecklingen.

Samtidigt efterlyser Världshälsoorganisationen WHO riktlinjer för användning av oprövade läkemedel mot viruset.

Ebolaepidemin fortsätter att skörda liv i Västafrika. Enligt WHO har 1 013 personer dött av den fruktade blödarfebern. Men kanske kan ett första botemedel kan vara på väg. Det amerikanska läkemedelsbolaget Mapp Pharmaceuticals har skickat alla sina doser av läkemedlet Zmapp till Liberia. Zmapp har inte testats på människor än, däremot har man i studier på apor sett att överlevnadschanserna ökat något.

Kräver att Västafrika får tillgång

Tillgången på Zmapp är begränsad och tidigare har bara två amerikanska sjukvårdsarbetare fått behandling. De två amerikanerna lever visserligen ännu, men läkarna vet inte om det beror på medicinen eller om det bara är ren och skär tur.

Vid flera tillfällen har det rests krav på att även drabbade i Västafrika ska få ta del av det nya preparatet.

– Är det etiskt att använda oregistrerade läkemedel för att behandla människor, och om så, vilka kriterier ska de uppfylla, under vilka omständigheter och vilka ska bli behandlade? sade WHO:s assisterande generaldirektör Marie-Paule Kieny inför ett möte i Genève på måndagen.

Fler läkemedel på ingång

Det oprövade läkemedlet ska användas för att behandla liberianska läkare som smittats av ebola. WHO-chefen Margaret Chan ska också ha godkänt att ytterligare doser av Zmapp skickas till landet. Flera andra läkemedelsbolag arbetar också på att ta fram egna mediciner mot ebolan.

Av de senaste dödsfallen i ebolaepidemin har flest inträffat i Liberia, där 29 personer dött, följt av Sierra Leone med 17 dödsfall och ytterligare sex döda i Guinea. Även Nigeria har drabbats av ett tiotal fall, varav två personer har avlidit.

Enligt WHO ska antalet fall av ebola vara uppe i 1 848.

TT-Aftonbladet