I dag är årets varmaste dag

1 av 6 | Foto: HAR DU FÅTT VÅRKÄNSLOR? John Orre, 58, datautvecklare, Stockholm och Ann-Katrin Blomquist, 60, kommunikatör, Stockholm:
– Ja, det bara sprutar ut. Det är så ljuvligt att sitta här i parken i denna fantastiska värme.
NYHETER

Alla som har väntat på vårvärmen kan snöra på sig skorna och gå ut i solen på promenad.

Efter en hittills ganska molnig helg har det spruckit upp.

Dagen är årets varmaste hittills med en toppnotering i Bromma i Stockholm på 15,8 grader.

Särskilt östra Götaland kan njuta av sol och upp till femton grader lokalt. Även i Norrland blir det mestadels klart och upp emot tio grader, medan Svealand får dras med en något molnigare himmel.

– I morgon blir solchanserna ännu högre, även om det inte blir riktigt lika varm luft, säger Sandra Andersson, meteorolog vid SMHI.

Spridda skurar över spåren

Strax innan lunch mätte uppmätte man en temperatur på 15,8 i Bromma i Stockholm, 12,4 i Eskilstuna och 13,7 i Gladhammar. Med det har årets tidigare rekord på 12,1 grader, som uppmättes i Karlshamn i Blekinge i februari, slagits. Även östra Småland och Kalmar har runt 15 grader. Södra Norrlandskusten slår också årets tidigare värmerekord, som ligger på cirka 12 grader. Och mer värme har vi att vänta.

Men de som ska åka Vasaloppet har inte lika stor anledning att jubla. Det blir molnigt, ett par plusgrader och kan i värsta fall komma spridda skurar.

Kyliga vindar

Vädret under veckan väntas bli fortsatt milt och varierat, med en hel del solchanser.

I dag kan vinden dock göra att det känns något kallare än vad termometern visar. Trots de höga temperaturerna kan det därför vara klokt att ta med sig en tjock tröja på promenaden.