Stefan Löfven: En stark upplevelse

Uppdaterad 2015-03-11 | Publicerad 2015-03-10

KIEV. Statsminister Stefan Löfven lägger ner några röda nejlikor framför bilderna av offren för det folkiga upproret på Majdantorget i Ukraina.

– Det var en stark upplevelse att få se platsen med egna ögon, säger Löfven.

Följ ämnen
Ukraina

Det är redan mörkt när Löfven kommer till torget i Kiev direkt från flygplatsen. Blåljusen förvarnar om hans ankomst.

Under 30 minuter får Löfven en rundtur med den ukrainska TV-journalisten Natalya Gemenyuk som under månaderna av protester direktrapporterade från torget.

Hon visar statsministern den största minnesplatsen där foton på ett stort antal av de 106 personer som dödades står uppställda på travar av gatstenar. Runt bilderna ligger högar med blombuketter och längst fram står hundratals värmeljus med lock som skyddar mot vinden.

Löfven lyssnar intresserat med allvarlig min. Någon gång ibland skjuter han in en enstaka fråga eller ber om ett klargörande.

Förvandlades till en mardröm

Det har gått ett drygt år sedan protesterna fick den dåvarande presidenten Viktor Janukovitj att fly landet med följden att hela hans regim föll. Men ukrainarna fick betala ett högt pris och fortsätter att göra det.

Vad som såg ut som en solklar seger över en alltmer auktoritär regim förvandlades snart till en mardröm när Ryssland annekterade Krim och startade ett krig i östra Ukraina.

Gemenyuk berättar att demonstanterna kom från alla delar av landet.

– Även från städer som Donetsk och Luhansk i östra Ukraina, poängterar hon. Detta var hela Ukrainas folkrevolt, inte bara Kievs.

Långsamt tar delegationen sig ner för Instytutska-gatan, där så många dödades under upprorets sista dagar. För att vara en kväll i mars i Kiev känns fem grader och vindstilla rätt ljummet.

”Var polisen som sköt”

Den ukrainska journalisten har med sig en tjock bok och visar Löfven bilder från Majdan och vad som hände där. Hon pekar på några foton där poliser i uniform skjuter med gevär.

– Titta på deras beteckningar på uniformen, säger hon och Löfven sänker huvudet för att se bättre.

– Det råder ingen tvekan om att det var den ukrainska polisen som sköt. Konspirationsteorierna är helt fel.

Hon avslutar med att ge boken till den svenske statsministern. Han insisterar på att få den signerad.  Natalya Gemenyuk skriver en personlig dedikation.

Efter rundvandringen är vi svenska journalister mest intresserade av att få kommentarer till beslutet att inte förlänga avtalet om militärt samarbete med Saudiarabien. Men Löfven får i alla fall en fråga om hur han upplevde besöket på Majdan. I motsats till frågorna om Saudiavtalet är det en fråga han gärna svarar på.

– Med mitt besök vill jag hedra alla dem som miste livet i sin kamp för frihet, säger Löfven. Fantastiskt att Natalya som var med hela tiden kunde visa mig. Det är en så stark upplevelse att få se alla dessa blommor som tecken på alla människor som ville förändring.

Sen försvinner statsministern med sina säpovakter i en bil.

Under onsdagen ska han träffa den av Rysslands hårt pressade president Porosjenko och premiärminister Jartsenjuk. Det är troligt att han har med sig någon form av "present" i form av ökat svenskt ekonomiskt stöd till Ukraina.

ANNONS