Delstaten förbjöd ”global uppvärmning”

Foto: Floridas guvernör Rick Scott
NYHETER

Florida förbjöd frasen ”global uppvärmning” 2011.

Ordern kopplas till guvernören.

– Vi fick inte använda termen 'klimatförändring', säger skribenten Jim Harper.

Floridas departement för miljöskydd förbjöd 2011 tusentals av sina anställda att använda termer som ”klimatförändringen” och ”global uppvärmning”, avslöjar grävgruppen Undersökande rapportering i tidningen Miami Herald.

Florida, den delstat i USA som enligt forskare är mest utsatt vid klimatförändringar, ska ha utfärdat en oskriven order i samband med att republikanen Rick Scott valdes till guvernör.

På frågor om han tror på klimatförändringar orsakade av människan har han tidigare svarat:

– Jag är ingen forskare.

”Anställda var rädd”

En av de som påverkades av ordern var naturjournalisten Jim Harper. 2011 anlitades hans som konsult av Konservationsprogrammet för korallreven i Miami. Hans uppgift var att skriva en rad faktablad om hur reven norr om Miami skulle kunna skyddas. Klimatförändringarna var en av de faktorer som Harper och hans kollega, Annie Reisewitz, ville ta upp i sin fakta, men:

– Vi blev tillsagda att vi inte fick använda termen ”klimatförändring”. De anställda var så rädda att de inte ens pratade om det, säger Harper.

– Vi skrev om klimatförändringar i dokumenten, men då sa de till oss att de inte använde den termen, säger Annie Reisewitz.

De båda slutförde sitt uppdrag för konservationsprogrammet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Miami