Hård kritik mot polisens insats

Flera personer skadades när de blev påridna av polisens hästar och en man blev överkörd.

Nu riktas hård kritik mot polisens insats vid demonstrationen i Malmö.

”Polisvåldet måste stoppas”, skriver Fi-ledaren Gudrun Schyman på Facebook.

Svenskarnas parti manifesterade i går på Limhamns torg i Malmö. Ett hundratal motdemonstranter försökte störa manifestation, det blev aggressiv stämning och flera personer skadades under polisens insats.

Kritiken mot polisens agerande har från flera håll varit hård.

Operasångaren Malena Ernman uttryckte i flera meddelanden på Twitter kritik mot händelsen i allmänhet och polisen i synnerhet. Påkörningen av motdemonstranten kallar hon mordförsök.

”Polishästar och nazism. En fruktansvärt tragisk bild av Sverige och Europa. Så mycket 30-tal. Och så väldigt 2014”, skriver Ernman,

Artistkollegan Eva Dahlgren menade att man bör demonstrera genom att inte vara där:

”Låt nazister o rasisters snedvridna tankar o ord dö i den friska luften på folktomma fält. Våld är ovärdigt”, skriver hon på Twitter.

”Hoppas på utredning”

Även från politiskt håll har kritiska röster höjts. Miljöpartiets rättspolitiska talesperson, Maria Ferm, vill att polisens arbete nu utreds.

”Jag hoppas att en utredning tillsätts för att säkerställa att detta inte händer igen. Det är oerhört viktigt att se till att säkerhetssituationen och ta den på allvar, inte minst nu när Svenskarnas parti är på turné runt om i landet”, skriver hon i ett sms till Aftonbladet.

Fi:s Gudrun Schyman skriver på partiets Facebook-sida att ”polisvåldet måste stoppas”:

”Vi måste få visa vår avsky för fascism och nazism utan att utsättas för våld”, skriver hon.

Ministern upprörd på vänsterledaren

Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet, håller med:

– Det är en rättighet att stå upp för antirasism, som man gjort i Malmö, och det måste människor få göra, säger han till Kvällsposten.

Vänsterledaren vill att polisen blir mer restriktiva med att ge demonstrationstillstånd för demonstrationer med nazistisk bakgrund.

Sveriges justitieminister upprörs över Sjöstedts utspel.

– Han tar ensidigt parti utan att vara på plats. Oavsett åsikter har man rätt att söka tillstånd för att uttrycka dem. Vi har inte prövning av åsikter i Sverige. Jag är förvånad att en partiledare som aspirerar på att bli del av en regering efter valet inte har koll på folkets rättigheter och vilka förpliktelser polisen har, säger Beatrice Ask till Aftonbladet.

Polisen har skrivit en anmälan om skada i samband med insatsen och kommer att utreda ansvarsfrågan.

– Jag håller med om att det ser riktigt illa ut på bilderna. Men det är inte säkert att vi har gjort något fel. Det var ett våldsamt upplopp, säger Eva-Gun Westford, informationschef för polisens insats.

Publisert: