”Folk låg blödande på gatan”

NYHETER

Polisryttare galopperade in i folkmassa

1 av 15 | Foto: KRISTER HANSSON

Flera personer skadades när polisen red i full galopp mot folkmassan som samlats vid demonstrationen. Manövern upprepades flera gånger och efteråt låg människor blödande kvar på gatan.

– Min vän sprang men hann inte undan och fick en hov i huvudet, säger Gabriella, ögonvittne.

Polisen hade tolv ryttare på plats under torgmötet och halvvägs in i mötet sattes en majoritet av dem in mot demonstranterna. Ryttarna stod uppställda i halt på en tät linje i början av gatan. Cirka 50 meter fram var gatan fylld med uppskattningsvis 300 demonstranter. De stod vända mot torget och skrek slagord. De flesta såg därför inte när rytteriet galopperar rakt mot dem. Kommenderingen kom utan förvarning och polisryttarna kastar sina hästar framåt i en rasande galopp mot folkmassan.

– Det var fruktansvärt. Människor sprang åt alla håll för att komma undan. Min vän hann inte undan. Han fick en hov i huvudet och skadade käken. Han har ett hack på cirka fem centimeter i huvudet, säger Gabriella, som inte vill uppge sitt efternamn.

När rytteriet galopperat igenom folkmassan vänder de och upprepar manövern. Kvar på gatan ligger två människor och blöder.

”Tog 45 minuter innan ambulansen kom”

Aftonbladet har pratat med Fredrik som stod i folkmassan när polisen kom i galopp. Han sprang för sitt liv.

– Hästarna kom många i bredd och jag hann inte över gatan. Istället sprang jag instinktivt mot polisen som stod framför mig. Denne knuffade tillbaka mig så att jag trillade ut på gatan igen, säger Fredrik.

Han klarade sig undan hästarnas hovar men blev chockad av händelsen.

– Jag har varit på demonstrationer tidigare men aldrig varit med om att polisen agerat så här. Man brukar mota bort folk långsamt med hästar – inte rida ned dem i full galopp som det var frågan om.

Polisryttarna upprepar manövern flera gånger och ett tiotal människor skadas i tumultet.

– Det tog 45 minuter innan första ambulansen kom. Jag tycker att det borde varit en ambulans parkerad intill torget, säger Gabriella.

Polisen: Ser riktigt illa ut på bilderna

Enligt Eva­-Gun Westford var insatsen med rytteriet nödvändig eftersom folkmassan behövde splittras upp. Eftersom människor skadades kommer polisen utreda händelsen.

– Jag håller med om att det ser riktigt illa ut på bilderna. Men det är inte säkert att vi har gjort något fel. Det var ett våldsamt upplopp. Demonstranterna på gatan stod ju mest och skrek. Kallar du det ett våldsamt upplopp?

– Det våldsamma upploppet var inne bland träden i parken. Inte på gatan. Men det fanns demonstranter som sprang ut på gatan, säger Eva­Gun Westford.

Ett ögonvittne, som var på plats tillsammans med sin son som ville fotografera händelserna, berättar att polisen uppträdde aggressivt.

– Helt plötsligt rider polisen in med hästar. Motdemonstranterna hade inte gjort något, de stod och skrek, säger hon.

Hon berättar att hon inte såg något våld från motdemonstranternas sida.

– Jag såg inte att de sparkade mot hästar och så, som polisen säger i efter hand. Det var väldigt märkligt att se vad polisen gjorde, säger hon.