Medlemsström till partierna i krisen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Regeringskris och extra val – då strömmar medlemmar till partierna.

M, C, S, MP, V och SD har sett en boom sedan i onsdags.

– Det är all time high för oss, säger MP:s partisekreterare Anders Wallner.

Potentiella partimedlemmar skräms inte av regeringskrisen och extra valet – tvärtom.

Sedan statsminister Stefan Löfven (S) gav besked om att han tänker utlysa extra val i onsdags, har flera partier upplevt en medlemstillströmning.

"All time high"

I februari hade Moderaterna 40 000 medlemmar. Partiet uppger att man fick 700 nya medlemmar under de två första dygnen efter beskedet om extra val.

Analys- och kommunikationschef Per Nilsson:
– Det är kul att så många vill engagera sig i Nya Moderaterna, fler medlemmar betyder större möjlighet att nå ut med våra idéer. Många upplever att den sittande regeringen misslyckats och vill se förändring. För oss gäller det att ta tillvara det engagemanget på bästa sätt.

Till Miljöpartiet över 500 anmält sig som medlemmar sedan pressträffen i onsdags, och medlemsantalet når nu 20 200.

– Vi har ökat hela året, men en extra medlemstillströmning kom efter beskedet om extra val. Över 20 000 är all time high för oss, uppger partisekreterare Anders Wallner.

"Anstormning"

Sedan i onsdags har S fått 1 065 nya medlemmar, och totala antalet är nu uppe i 100 900. Ytterligare 780 har fyllt i intresse men ännu inte betalat in medlemsavgiften.

– Det gläder mig att fler vill bli medlemmar i vårt parti. Många hoppas på en socialdemokratiskt ledd regering som satsar på ett Sverige med minskad arbetslöshet och fler jobb, mer resurser till äldreomsorg och skolan, och sänkt skatt för pensionärer. Det är det som extra valet handlar om, säger partisekreterare Carin Jämtin.

I lördags morse passerade Sverigedemokraternas medlemsantal 15 000. Partisekreterare Björn Söder:

– Sedan beskedet om hur vi skulle agera i budgetomröstningen och statsministerns besked om ett eventuellt extra val har vi mottagit en anstormning av medlemsansökningar, till den grad att vårt medlemssekretariat har svårt att hinna med att expediera alla ansökningar, vilket gör att vi inväntar att medlemsantalet kommer att öka rejält kommande veckor.

"Största ökningen jag känner till"

Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler uppger att V passerar 20 000 medlemmar i veckan.

– Vi fick in 500 nya medlemmar under de två första dagarna efter att extravalet annonserats. Utanför själva valdagen är det den största ökningen jag känner till för vårt parti.

Centerpartiet hade runt 37 400 medlemmar och har inte ökat sitt antal sedan 2006. Men i år ser man en boom, och framför allt nu.

Michael Arthursson, C:s partisekreterare:

– 218 nya medlmmar sedan i onsdags. Vi har fullt upp att ta emot alla anmälningar som kommer in. Jag tror att många känner att "Nu jäklar måste vi få tillbaka ett starkare Centerparti och få tillbaka Alliansregeringen".

Publicerad: