En död och flera skjutna i terrordåd i Köpenhamn

Mitt under mötet om yttrandefrihet öppnade gärningsmannen eld.

Dansk polis beskriver dramat som en terrorattack mot Lars Vilks som var med på mötet.

En person avled och tre poliser skadades vid attentatet – och gärningsmannen jagas.

Lars Vilks själv är säker på att han var målet för attacken.

– Vilket annat motiv skulle det kunna vara, säger han till AP.

Lars Vilks
Lars Vilks

Mellan 20 och 40 skott ska ha avlossats på mötet där Frankrikes ambassadör i Danmark, François Zimeray, bland annat skulle tala om islamismens utmaningar och yttrandefrihet, enligt Ekstra Bladet.

Tre poliser kom till skada och en 55-årig man dog vid attacken, enligt ett pressmeddelande från dansk polis. Mannen ska inte ha haft något med mötet på kulturhuset att göra.

Polismännen har dock inte livshotande skador.

Hädelse och yttrandefrihet

Mötet gick under namnet ”Konst, hädelse och yttrandefrihet” och hölls på kulturhuset Krudttønden i stadsdelen Østerbro i Köpenhamn. En av dem som skulle ha talat är den kontroversielle svenske konstnären Lars Vilks.

Skottlossningen ägde rum vid 15.30-tiden då satirforskaren Dennis Meyhoff Brink skulle till att tala, enligt Jyllands-Posten.

Han säger till tidningen att skotten hördes från entrén.

– Vissa sprang ut, men det vågade jag inte eftersom det var skottlossning utanför också.

Mötet återupptogs

Han uppskattar att skottlossningen pågick i ungefär två minuter. Det fanns poliser på platsen som kallade på förstärkning.

– De kom springande genom lokalen med dragna vapen och Lars Vilks fördes ut genom en bakdörr, säger Dennis Meyhoff Brink.

En av arrangörerna, Pelle Vedel, berättar för Danmarks Radio att mötet startade med att den franske ambassadören tackade Danmark för deras stöd efter attentatet mot satirmagasinet Charlie Hebdo i januari. Men ordet hann sen inte lämnas över till Lars Vilks innan skottlossningen bröt ut.

– Lars Vilks hann helt enkelt inte tala, säger han enligt dr.dk.

Tillsammans med ett 50-tal andra personer var Pelle Vedel instängd i byggnaden direkt efter dådet. Han berättade att folk var rädda och nervösa.

Medan polisen tog Lars Vilks in i byggnadens frysrum kunde Vendel själv se en av de beväpnade gärningsmännen öppna eld mot poliser, skriver dr.dk.

– Det var skrämmande att se, så jag gick in i vårt kök bakom en vägg.

Vilks, som klarade sig oskadd, säger till AP att han tror att attacken var inspirerad av den mot Charlie Hebdo och att han var den tänkta måltavlan.

– Vilket annat motiv skulle det kunna vara, säger Vilks till AP.

En gärningsman

Den misstänkta gärningsmannen är på fri fot. Hans flyktbil hittades övergiven två kilometer från attentatsplatsen. Polisen gick ut med ett signalement på attentatsmannen som beskrivs som ”man 25-30 år, cirka 185 centimeter lång, atletiskt byggd och med arabiskt utseende”.

Polisen i Köpenhamn har även twittrat ut en bild på en person som de söker upplysningar kring.

”Fotoefterlysning! Vem är denna man? Ring 114”, skriver de på Twitter.

Terrorhandling

Danska polisen beskriver händelsen som en terrorhandling.

Den franske ambassadören François Zimeray skrivit på Twitter att han är oskadd med inlägget ”Still alive in the room”.

Mötet återupptogs vid 16.30.

– Oavsett vad så fortsätter arrangemanget. Detta kan inte stoppa oss, säger Niels Ivar Larsen som styrde paneldebatten till Ekstra Bladet.

Publisert: