Här grimaserar ofödda barnet när mamman röker

NYHETER

Här vrider sig det ofödda barnet i en grimas i livmodern – när mamman röker.

– Det här är ytterligare bevis för de negativa effekterna av att röka under graviditet, säger professor Brian Francis vid Lancaster-universitetet.

Forskarna vid Lancaster och Durhams universitet har med hjälp av 4D ultraljuds-utrustning tagit bilder som visar skillnaden mellan ofödda barn till rökare och icke-rökare.

På bilderna ser det ut som att det ofödda barnet vars mor är rökare vrider sig i en grimas, enligt forskarna. Barnen till icke-rökare däremot ligger lugnt med handen vid munnen, skriver The Telegraph.

Forskningen bygger på studier av 20 blivande mödrar. Fyra av dem rökte i snitt 14 cigaretter per dag under graviditeten. Ultraljudsundersökningar gjordes på alla mödrar i vecka 24, 28, 32 och 36.

Och de visar att barnen till de rökande mödrarna rörde på sig i mycket högre utsträckning än de ofödda i icke-rökande mödrars livmödrar, enligt The Telegraph.

Doktor Nadja Reissland vill inte demonisera dem som röker men hoppas att de nya bilderna kan hjälpa blivande mödrar att fimpa under graviditeten.

– Jag är väldigt tacksam till de kvinnor som ställde upp. De har brutit ett enormt stigma för att hjälpa andra, säger Nadja Reissland till The Telegraph.

ARTIKELN HANDLAR OM

Medicin

Tobak