Aftonbladet vinner fint designpris

Foto: Teamet bakom prisade serien Vågen. Sofia Boström, Martin Hedström, Jonathan Jeppson, Titti Jersler och Lukas Hansson.
NYHETER

Nu prisas Aftonbladets långläsning om tsunamikatastrofen.

Med hederspriset i Best of Scandinavian News Design.

– Det känns otroligt kul, säger projektledaren Jonathan Jeppsson.

Den prisade journalistiken handlade om tsunamikatastrofen i Thailand 2004. Men nu kunde berättelsen om katastrofen presenteras på ett nytt sätt.

– Tio år efter katastrofen hade vi möjlighet att berätta om tsunamin på ett nytt sätt. Nu när långläsning på allvar har flyttat till nätet, kunde vi med hjälp av arkivmaterial, ljud, före- och efterbilder, nygjord grafik och fakta, lyfta Staffan Lindberg och Urban Anderssons fantastiska reportage ytterligare. Att vi nu får pris är jätteroligt, speciellt eftersom alla i teamet jobbade så engagerat i projektet, säger redaktören Titti Jersler som tillsammans med Martin Hedström designade projektet.

– Jag vill också lyfta fram det fantastiska teamet. De var pressade precis innan jul och rodde ändå det i land, säger Jonathan Jeppsson.

”Enormt bra trafiksiffror”

Aftonbladet var sist ut i rapporteringen inför tioårsdagen av tsunamin. Ändå fick storyn 2,3 miljoner besökare och 2,8 miljoner sidvisningar.

– Roligast var att se så enormt bra trafiksiffror. Vi var lite oroliga över att folk skulle ha ledsnat men det visade sig vara tvärtom, säger Jonathan Jeppsson.

– Det visar att vi lyckats etablera storytelling online som ett sätt att få folk att läsa långa texter. Det finns inte någon motsättning mellan långa texter och höga klicksiffror, fortsätter han.

Läs Aftonbladets prisbelönta reportage här