Adaktusson: ”Kommer aldrig svikta om asylrätten”

Publicerad 2015-03-24

KD utesluter att sänka antalet flyktingar

Deras väljare vill minska antalet flyktingar, visar nya Aftonbladet/Sverige tycker.

– Många ser problem och utmaningar, säger Lars Adaktusson (KD).

Men att driva frågan är inte aktuellt, säger han.

Stödet för Ebba Busch Thor som partiledare är högt både bland Kristdemokraternas väljare och de som har KD som andraval, enligt en ny mätning från Aftonbladet/Sverige tycker.

– Jag är inte överraskad och tror tvärtom att hon har potential att få ännu högre siffror, säger EU-parlamentarikern Lars Adaktusson (KD).

Undersökningen visar att de flesta av dem som kan tänka sig att rösta på KD har lagt sin röst på Moderaterna eller Sverigedemokraterna. Två frågor där KD verkar ha stor potential att vinna över väljare gäller strängare straff för brott och minskad flyktingmottagning.

”Integrationen behöver förbättras”

I december presenterade dåvarande partiledaren Göran Hägglund tre förslag för att minska kostnaden för flyktingmottagandet:

Sänkta bidrag, tillfälliga uppehållstillstånd och snabbare avslagsprocess.

Men att driva frågan om färre flyktingar för att vinna röster är inte aktuellt, enligt partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson:

”När det gäller politik så utarbetar vi förslag utefter vilka förbättringsbehov vi ser, inte utifrån var vi eventuellt kan vinna röster. Vi har sett att integrationen behöver förbättras. Det måste vara möjligt för invandrare att snabbare komma in i det svenska samhället. Att lära sig svenska, få ett arbete och en bostad och en möjlighet att bli delaktig i samhället”, skriver hon i ett mejl.

”Många ser problem”

Lars Adaktusson tror att resultatet kan kopplas till den pågående flyktingkatastrofen och "avspegla en del av den allmänna opinionen”.

– Det är många som kommer till Sverige. Många ser problem och utmaningar i detta och har tagit fram integrationspolitiken på ett nytt sätt. Däremot kommer vi aldrig svikta när det gäller att upprätthålla asylrätten och ta emot de människor som har ett skyddsbehov, säger Lars Adaktusson.

Om undersökningen

Undersökningen är gjord på uppdrag av Sverige Tycker inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är dels de som röstat på KD och allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen bland KD-sympatisörer omfattar 836 intervjuer under perioden 10-16 mars och undersökningen bland allmänheten omfattar 1667 intervjuer under perioden 10-17 mars. Bland allmänheten har vi ställt frågan vilket parti man tycker är näst bäst och dessa redovisas särskilt. Båda undersökningar är genomförda som en webbundersökning.

Vill du också vara med i Schibsted/Inizios opinionspanel?

Här kan du anmäla dig!

http://survey.schibsted.se/scripts/DubInterviewer.dll/Frames?Quest=4