Löfven om 90-dagarsgarantin för unga

"Nu börjar det riktiga jobbet"

Arbetsförmedlingen ska förbereda för 90-dagarsgarantin för unga. Och kommunerna bjudas in för samtal i frågan.

Det står klart efter morgonens regeringssammanträde.

– Vi har fattat beslut om att avsluta långtidsarbetslösheten för ungdomar, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Samtidigt rustar oppositionen för strid – hotar att stoppa åtgärden.

Jobb, praktik och utbildning för unga arbetslösa inom 90 dagar har varit Socialdemokraternas främsta vallöfte. Stefan Löfven har gång på gång sagt att det är den allra viktigaste frågan för en ny regering – att ingjuta nytt mod i Sveriges unga.

Fasas in

För en stund sedan behandlades detta vallöfte på den nya regeringens sammanträde.

– Nu får arbetsförmedlingen ett uppdrag av regeringen att börja förbereda för att införa 90-dagarsgarantin. Regeringen ska också bjuda in kommunerna för att de naturligtvis är viktiga i detta arbete, säger Löfven.

– Nu börjar det riktiga jobbet med att fasa in 90 dagarsgarantin och avsluta långtidsarbetslösheten för ungdomar.

Saknar stöd i riksdagen

Förslaget saknar dock i nuläget stöd i riksdagen, varken Alliansen eller SD gillar det. Från allianshåll har bland annat uttryckts stor skepsis mot de utlovade 32 000 traineeplatserna som ingår i garantin.

Stefan Löfven menar dock att regeringen tror på sitt förslag.

– Vi vill ha detta. Vi måste se till att ungdomar får framtidshopp, och då ska vi kunna erbjuda dem ett jobb, utbildning, praktik eller en kombination inom 90 dagar, säger han.

– Vi lägger en budgetproposition med det här innehållet och hur vi gör detta. Arbetsmarknadsministern kommer att kontakta kommunerna också, för att se till att diskutera med alla. Det här är ett gemensamt ansvar för oss alla, då får väl de argumentera emot de som inte vill sätta kampen mot långtidsarbetslöshet för unga.

Påbörjas nästa år

Enligt Stefan Löfven ska 90-dagarsgarantin påbörjas under det kommande året och vara fullt utbyggd under mandatperioden.

Exakt när de 32 000 traineeplatserna ska finnas på plats kan han dock inte svara på.

– Vi möjliggör detta med resurser, däremot kan jag inte säga vid vilken tidpunkt det införs i alla kommuner, säger Löfven.

"Kan stoppas"

C-ledaren Annie Lööf är mycket skeptisk till Stefan Löfvens 90-dagarsgaranti.

Hon dömer ut regeringens jobbpolitik.

– Här byter man ut riktiga jobb i företag mot bidrag och ams-platser. Det här är en politik som kommer leda till högre arbetslöshet, inte minst bland unga människor eftersom regeringen fördubblar kostnaden för deras jobb, säger hon.

Förslaget ska enligt Stefan Löfven finnas i regeringens budgetproposition, som behandlas i sin helhet av riksdagen.

Nu menar Annie Lööf att Alliansen kan komma att bryta ut 90-dagarsgarantin – i ett försök att stoppa det. På samma sätt som skedde när S, V, MP och SD i fjol stoppade Alliansens förslag om höjd brytpunkt för statlig skatt.

– Det kan bli så, men vi måste se hela förslaget först. Vi har inte landat i hur vi ska agera ännu, säger Lööf.

Publisert: