Eklund hade böckerna om våldtäkt – i veckor

Av: Eric Tagesson, Sven Anders Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 8 | Foto: P-O Sännås
Anders Eklund under rättegången efter att ha blivit misshandlat på anstalten i juni 2014.

Han mördade och våldtog tioåriga Engla Höglund och 31-åriga Pernilla Hellgren.

På Tidaholmsanstalten ansökte livstidsdömde Anders Eklund att få ha fyra böcker som handlar om sexuella övergrepp på barn på sitt rum, men fick avslag.

Nu kan Aftonbladet avslöja att han hade böckerna på rummet i sex veckor innan de upptäcktes.

Anders Eklund, 49, dömdes för sex år sedan för mord och våldtäkt på 10-åriga Engla 2008 och på 31-åriga Pernilla Hellgren år 2000 och avtjänar i dag straffet på Tidaholmsanstalten. Han flyttades till Tidaholm i slutet på oktober, efter att ha blivit misshandlad av andra intagna på Norrtäljeanstalten.

När han kom till Tidaholmsanstalten hade han med sig fyra lådor med sina tillhörigheter, vilka han snart begärde att få upp till sitt nya rum.

Ingen säkerhetsgenomgång

Och eftersom tillhörigheterna godkänts på den förra anstalten, Norrtälje, gjordes ingen ny säkerhetsgenomgång av dem, och Anders Eklunds begäran beviljades och han fick upp lådorna på sitt rum.

Två dagar innan julafton, sex veckor efter att Anders Eklund fick sina saker, genomfördes en så kallad visitation av hans bostadsrum och fyra böcker,  ”Blondie”, ”Den lilla fången – berättelsen om en förlorad barndom”,  ”Flickan och skulden - en bok om samhällets syn på våldtäkt” och ”Skamfläck”, upptäcktes och plockades omedelbart ut från rummet.

Samtliga böcker handlar om unga flickor som utsätts för våldtäkter. I en av dem våldtas en sjuårig flicka av en lastbilschaufför.

Men trots att han alltså haft böckerna på sitt rum på Tidaholm i sex veckor, och dessförinnan under okänd tid på Norrtäljeanstalten, kräver Anders Eklund att få dem tillbaka.

”Jävligt bra motivering”

I en ilsken hemställan skriver han att han vill ha de fyra beslagtagna böckerna tillbaka: "Med en jävligt bra motivering varför dom vart utvisiterade".

Men anstalten säger nej.

”Mot bakgrund av bokens innehåll och med hänsyn till Eklunds brottslighet och att han tidigare blivit utsatt för grovt våld på grund av sin brottslighet anser anstalten Tidaholm att aktuellt innehav äventyrar Eklunds personliga säkerhet samt den allmänna säkerheten på avdelningen”, skriver Kriminalvården i besluten.

Risk för eskalering

Bengt Hasselrot är psykolog som arbetar på Skogomeanstalten, den anstalt i Sverige som har störst erfarenhet av behandling av sexualbrottslingar. Han är också ansvarig för ROS-programmet, ett behandlingsprogram om relation och samlevnad, i Kriminalvården.

Bengt Hasselrot vill inte uttala sig specifikt om Anders Eklund.

– Men om vi pratar generellt om behandling kan det vara bra för en förövare att läsa om övergrepp och offerreaktioner, men då ska det ske under kontroll av en behandlare. Annars skulle jag bestämt avråda från att läsa det här. Det kan till och med bli destruktivt, att man njuter av den här typen av skildringar, säger han.

"Påtaglig risk"

Bengt Hasselrot säger att det finns en risk för en "eskalering", och jämför med att titta på pornografi.

– Personen börjar titta på värre och värre saker och till slut räcker det inte med fantasier, eller bilder, utan då föds en tanke om att göra det i verkligheten.

I en utredning om Anders Eklund som gjordes nyligen konstateras att det fanns en "påtaglig risk" för att Eklund kommer begå nya sexualbrott.

Publicerad: