Islamologen: Liknar fascism

De fördriver och mördar människor.

Terrorsektens IS tolkning av islam har nära koppling med fascism, enligt islamologen Jan Hjärpe.

– IS och liknande rörelser har påverkats av 1930-talets europeiska fascister, säger han.

Islamologen Jan Hjärpe.
Islamologen Jan Hjärpe.

I intervjun med Aftonbladet rättfärdigar "Abraham" fördrivningen av icke-muslimer från de städer som IS tagit kontroll över. Han säger också att västerländsk demokrati inte är förenlig med islam.

Enligt Jan Hjärpe är den tolkningen av islam extrem. Och rötterna till de idéerna sträcker sig långt tillbaka i tiden, men de bär också en prägel av europeisk fascism.

– De har klätt det i ett islamiskt språkbruk, men det är tydligt att de är inspirerade av fascistiska idéer från 1930-talet, säger Hjärpe.

Själva vill IS-anhängarna hävda att de utövar den "sanna islam". De stödjer sig på sin tolkning av Koranen och profeten Muhammeds uttalanden och handlingar, så kallade hadither.

– Det finns upp emot en miljon hadither, de plockar ut dem som rättfärdigar deras världsbild.

Terrordåd i Paris tecken på svaghet

När terroristerna mördar oskyldiga, som journalister, hävdar de att det är guds vilja.

– Men egentligen är det ologiskt. De säger att bara gud vet när man ska dö, men de sätter sig i guds ställe och tar livet av en människa, säger Hjärpe.

Terrorattackerna i Paris ser Hjärpe som ett svaghetstecken. IS och al-Qaida har misslyckats med att få folkligt stöd, inte minst för att majoriteten av deras offer är muslimer.

– De gjorde det som en styrkedemonstration och för att upprätthålla fantasibilden av att islam och kristendom står i krig med varandra, säger Jan Hjärpe.

Publisert: