”Hayat Boumeddiene har korsat gränsen till Syrien”

Publicerad 2015-01-10

Ska ha lämnat Frankrike före terrorattackerna

Hayat Boumeddiene, 26, var Frankrikes mest jagade person, misstänkt för medhjälp till mord på en trafikpolis.

Men nu bekräftar säkerhetsjänst att hon tagit sig in i Turkiet – flera dagar före terrordåden i Frankrike.

Efter att terroristerna Cherif och Said Kouachi samt Amedy Coulibaly dödats av fransk polis på fredagen fortsatte jakten på Coulibalys fru Hayat Boumeddiene.

Före gisslandramernas upplösning gick polisen i Frankrike ut med en efterlysning av paret. Han misstänktes ha skjutit ihjäl en kvinnlig trafikpolis i Montrouge strax söder om Paris på torsdagen och hon misstänktes för inblandning och uppgavs ha varit med Coulibaly under attacken.

Hennes eventuella medverkan i fredagens gisslandrama i en judisk matbutik var dock oklar. Enligt amerikanska CNN, som hänvisade till en fransk polistalesperson, kunde Boumeddiene ha befunnit sig i butiken, men senare lyckats fly i det kaos som uppstod när Coulibaly sköts till döds. Enligt andra medierapporter var Boumedienne en av dem som dödades i butiken.

Flög från Madrid

Nu tyder dock allt på att Boumedienne inte ens befunnit sig i Frankrike den senaste veckan.

Franska medier uppgav på lördagen att hon ska ha setts korsa gränsen mellan Turkiet och Syrien i torsdags, samma dag då Amedy Coulibaly sköt ihjäl polisen i Montrouge.

Nyhetsbyrån AFP hänvisade samtidigt till en poliskälla som uppgav att Boumeddiene befunnit sig i Turkiet "en viss tid" efter att ha flugit från Madrid till Istanbul den 2 januari.

Motiverade inte gripande

Senare på lördagskvällen bekräftade den turkiska säkerhetstjänsten för AFP att Hayat Boumeddiene nu troligen befinner sig i Syrien, dit hon kan ha tagit sig via staden Sanliurfa i södra Turkiet.

Enligt samma källa hade den franska säkerhetstjänsten dock inte gett information som motiverade ett gripande av Boumeddiene.

– Vi kan inte kosta på oss lyxen att förhindra alla att komma in i landet utan att först ha fått säkerhetsinformation, säger källan till AFP.

Fotnot: Eftersom Hayat Boumeddiene och Amedy Coulibaly endast vigts i en religiös ceremoni var de inte gifta enligt fransk lag.