Dömd för sexbrott - får tillbaka läkarlegitimation

avMira Micic

Publicerad:

Psykiatrikern fråntogs sin läkarlegitimation efter att ha dömts till fängelsestraff för sexbrott mot en patient.

Nu ändrar förvaltningsrätten beslutet - han får tillbaka leget.

Det var 2012 som överläkaren dömdes till fängelse i fyra månader i tingsrätten, samt att betala skadestånd till patienten.

Brottet han dömdes för, mot sitt nekande, var sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

En 21-årig kvinnlig patient hade remitterats till psykiatrikern för att få hjälp med sina ätstörningar.

Hon berättade för polisen att läkaren vid besöket på mottagningen sagt till henne att klä av sig, varpå han undersökte henne analt och vaginalt, samt masserade hennes axlar och klämde på hennes bröst.

Polisanmälde läkaren

Kvinnan ringde efteråt en vännina och berättade vad som hänt.

Några dagar senare ringde läkaren upp kvinnan, skriver tingsrätten i sin dom. Då hade han, enligt kvinnan, sagt till henne att han skulle kunna fixa ett jobb åt henne, om hon fick Arbetsförmedlingen att betala resa och boende till en annan stad. Där skulle läkaren själv hålla i en anställningsintervju med henne. Han ville även fortsätta vara hennes läkare.

Kvinnan insåg att något var fel, ringde en psykologmottagning och berättade om vad hon varit med om.

Cirka tre veckor efter besöket polisanmälde hon händelsen.

Oenighet i hovrätten

Psykiatrikern nekade till allt och sa att kvinnan aldrig varit avklädd under undersökningen och att han endast kände på hennes axlar och nacke, för att bekräfta förkomsten av ångest, då det kunde yttra sig genom spänningar där.

Men det hade han inte skrivit i journalen, då han var stressad. Han uppgav att han inte heller dokumenterade telefonsamtalet till patienten, då han inte hade tillgång till hennes journal.

En släkting och en väninna till kvinnan hördes som vittnen.

Tingsrätten skev i domen att både kvinnans och läkarens uppgifter bedömts som trovärdiga, och att ord stod mot ord.

Men i förening med övrig bevisning i målet räckte det till en fällande dom.

Psykiatrikern hävdade att kvinnan hittat på i syfte att få omtanke och bättre hjälp för sina ätstörningar.

Domen överklagades till hovrätten som i april 2013 fastställde tingsrättens domskäl. På grund av att det stod klart att läkaren skulle efter en fällande dom bli av med sin läkarlegitimation sänktes straffet till fängelse i tre månader.

En hovrättsråd och en nämdeman var skiljaktiga, de ville fria läkaren.

Blev av med läkarleget

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, återkallade läkarens legitimation 2012 i väntan på slutlig prövning.

I juni i år beslutade Hälso- och sjukvårdsnämnden, HSAN, att leget skulle återkallas, istället för att besluta om prövotid, som läkaren yrkade på.

Beslutet överklagades till förvaltningsrätten, som nyligen beslutade att läkaren får tillbaka leget med en prövotid på tre år. Som ett skäl anger förvaltningsrätten att det handlar om ett "mindre allvarligt sexualbrott".

I domen står det att rätten vid "en helhetsbedömning där hänsyn tagits till brottets straffvärde och andra aspekter såsom att inget fysiskt våld använts i samband med brottet att brottet i sig inte kan ses som allvarligt i förhållande till hela skalan av mindre allvarliga och allvarliga sexualbrott."

Publicerad: