Tsunami

Minst 222 döda efter tsunami

Av: 

Jenny Rydberg

Malin Nilsson

NYHETER

Minst 222 personer har dött efter att en tsunami nådde stränderna vid Sundasundet i Indonesien.

På plats spelade det indonesiska bandet Seventeen. Basisten och bandets turnéledare har bekräftats döda. Fyra andra ur bandet är försvunna.

843 personer rapporteras vara skadade.

Tsunamin nådde land under natten mellan lördag och söndag, lokal tid, skriver Reuters.

På förmiddagen hade dödssiffran stigit till 222.

– 222 personer är döda, 843 har skadats och 28 personer saknas, säger Sutopo Purwo Nugroho, talesperson för Indonesiens nationella katastrofmyndighet, till AFP.

Dödsfallen sägs ha inträffat i Pandeglang, södra Lampung och Serang.

Enligt CNN har över 430 hus och nio hotell skadats kraftigt.

Fullmånen påverkade vattnet

Ett trettiotal personer saknas efter tsunamin, enligt landets krismyndighet. Myndigheterna varnar också för att antalet dödsfall kan komma att öka.

Den rådande fullmånen gör att vattnet i området stod högt, något som enligt krismyndigheten kan ha gjort att styrkan i vågen var väldigt stor, rapporterar Reuters.

Enligt AP var väggen av vatten 20 meter hög.

Vulkanutbrott tros ha orsakat tsunamin

Sundasundet, vars stränder nåddes av tsunamin under lördagsnatten, binder samman Javasjön och Indiska oceanen.

Tsunamin har troligtvis orsakats av att vulkanen Krakatau, som ligger mellan Java och Sumatra, har haft ett utbrott, skriver BBC.

Utbrottet varade under två minuter och tolv sekunder och åskmolnet spreds 400 meter upp i luften ovanför vulkanen. Människor som befinner sig i området rekommenderas att hålla sig undan vulkanen och ingen får gå närmare än två kilometer från kratern.

Människor flyr från vattnet

Sutopo Purwo Nugroho, chef för Indonesiens krismyndighet, har lagt upp filmer på Twitter som visar översvämmade gator och personer som flyr från vattnet.

Popbandet spelade på stranden

Bilder i sociala medier visar hur det indonesiska popbandet Seventeen, som uppträdde på stranden i Tanjung Lesyng, hamnar mitt i tsunamins grepp. Vågen förde både scenen, bandet och all utrustning mot publiken.

Efter händelsen har bandets basist och deras turnémanager hittats döda. Fyra bandmedlemmar är fortfarande försvunna, skriver bandet i ett pressmeddelande.

”Ett fåtal svenskar på plats”

Än så länge finns det inga uppgifter om drabbade svenskar i området, uppger Utrikesdepartementet (UD).

– Vi har gjort bedömningen att det är få, om några svenskar alls, finns i det drabbade området, säger Diana Qudhaib, presstalesperson vid UD:s presstjänst.

UD uppmanar svenskar på plats att följa lokala myndigheters råd och anvisningar och följa medierapporteringarna. Svenska ambassaden i Jakarta följer utvecklingen.

Data sementara dampak gelombang pasang di Pantai Anyer Kab Pandeglang dan Lampung Selatan adalah 1 orang meninggal… https://t.co/fw1Cfyll5C

På grund av Indonesiens geografiska läge är vulkanutbrott vanliga i området. Så sent som i september i år dog 2000 personer, efter att ett vulkanutbrott orsakade en tsunami i Indonesien.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Här har tsnuamin inträffat.
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Tsunami

LÄS VIDARE

Här är världens fem värsta jordbävningar

ÄMNEN I ARTIKELN

Tsunami

Indonesien

AB Voice