Fler kontroller på vägen mot körkortet

avTT

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Nu görs förarutbildningen om. Arkivbild.

Rekordfå klarar både teoriprov och uppkörning när de ska ta körkort. Nu föreslår myndigheterna obligatoriska avstämningar under utbildningen och en digital plattform som hjälpreda.

Föreningar och kommuner ska också kunna erbjuda handledare.

Trafikverket och Transportstyrelsen har på eget initiativ sett över förarutbildningssystemet för personbil.

– Fler behöver komma bättre utbildade till sina prov. Godkännandegraden har sjunkit i flera år, säger Kristina Hagberg, Resultatenhetschef förarprov på Trafikverket.

Myndigheterna föreslår obligatoriska avstämningar, "vägledningspass", hos professionella utbildare medan utbildningen pågår.

– Vi vill hjälpa blivande förare att tidigare i processen få en uppfattning om vilka kunskaper man behöver, så att de inte ska få en överraskning när de kommer till förarprovet, säger Hagberg.

Inte för svåra

Att färre klarar proven beror på att kunskapsnivån har gått ner, inte att de är för svåra, anser hon.

– Det handlar ju om att verkligen kunna säkerställa trafiksäkerheten.

Det finns en övertro bland många på vad de kan. Det är en orsak till att myndigheterna också vill skapa en digital plattform eller "ledstång". Den ska hjälpa körkortstagaren genom hela processen. Bland annat ska där finnas ett obligatoriskt utbildningsprotokoll där föraren kan se vilka kunskaper hen behöver skaffa sig.

Bara 44 procent

Handledare ska få bättre utbildning, och fler få erbjuda handledning, som organisationer och kommuner.

Giltighetstiden för kunskapsproven föreslås förlängas från två till fyra månader. Man måste också få godkänt på teoridelen först för att få köra upp.

Resultaten i kunskapsproven är de sämsta sedan Trafikverket började föra statistik. 44 procent har klarat dem hittills i år.

Det är oklart om och när förslagen kan bli verklighet. En del kräver ändrade föreskrifter som Transportstyrelsen kan besluta om, bland annat lagändringar som i så fall måste igenom riksdagen.