Susannes smarta hack – så gör du egen AC

Det råder skriande brist på fläktar och luftkonditionering i landet.

Susanne Persson från Örebro tog saken i egna händer och tillverkade en egen AC. Med hennes smarta knep kan du få svalt i sovrummet.

– Det här blir betydligt billigare än att köpa en AC, säger Susanne Persson.

En hink, några PET-flaskor och en vanlig bordsfläkt. Det är allt du behöver för att kunna sova bättre i medelhavsvärmen som breder ut sig över vårt avlånga land.

Redan för fem år sedan höll Susanne Persson, 51, och maken på att förgås i värmen.

– Så fick vi iden till att göra en hemgjord luftkonditionering. Vi tyckte inte att vi hade råd att köpa en och det här blir ju betydligt billigare än att köpa en AC.

VÄRMEAKUTEN: DELA MED DIG AV DINA TIPS

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Grunden till den hemgjorda AC:n utgörs av en tom tvättmedelshink med några hål i nedre kanten. I hålen har Susanne och hennes man stuckit in avklippta PET-flaskor.

Hinken fylls sedan med frysta vattenflaskor, varpå härlig svalka strömmar ur hålen, när en fläkt placeras i öppningen.

– Vi hade sån tur att vår fläkt var precis lagom stor för att passa i öppningen till hinken. Det kyler rätt så bra faktiskt. Den kyler ju inte hela huset men till exempel sovrummet innan man ska gå och sova, så det är väldigt bra, säger Susanne.

Konstruktionen har använts flitigt de senaste veckorna, och när Susanne fick höra att butikshyllorna länsas på fläktar och luftkonditioneringar valde hon att dela med sig av sitt tips på sociala medier. Inlägget har fått stor spridning.

Susanne delar gärna med sig av sina hemmafix.
Susanne delar gärna med sig av sina hemmafix.

– Det hade jag inte väntat mig, men det är ju jättekul. Det är faktiskt bara positiva reaktioner, de flesta tycker att det är en väldigt smart grej. Sedan är det ju bra att man sprider en bra idé så att flera kan få nytta av den.

Komponenterna till den hemgjorda luftkonditioneringen är saker som många redan har hemma. Har man inte det finns både flaskor och hinkar nära till hands. Den tredje beståndsdelen är det dock värre med.

– Det är ju det att man behöver en fläkt för att få fram kalluften, säger Susanne Persson och skrattar.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN