En medalj till kvinnorna som ger oss sina liv

avAndreas Hansson

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Kvinnohjältar och ensamhet.

Och att våga viska ”jag älskar dig” i någons öra.

Elin Olofssons sommarprat svindlar efter en inledning som inte skvallrar något om det.

Det gäller att koncentrera sig, det som vid skvallyssning kan framstå som ett spretigt garnnystan är snarare en lika lågmäld som välformulerad pärla. Elin Olofsson mejslar under 1,5 h ut sina förmödrar till ett slags livets fyra grundelement: farmodern som blev första kontakten med blodig död, Märta som vågade sig ut i världen, gammelmormor Ester vars demens gjorde tidens gång tydlig och strävan i mormor, alltid med tusen bollar i luften.


Det övergår i en hyllning av alla de kvinnor, inte minst på landsbygden, som ger sina liv till samhället utan att få någon medalj för det: håller i gång det sociala livet och krigar för bra sjukvård: ”de bär landet på sina axlar och vi borde vara tacksamma för det, allihop”. Även när ilskan ”briserar” är det lågmält. Det lokala matriarkat hon växte upp i visade sig vara en värld där män får makten och belöningarna.

Ilskan hade gärna fått mer kraft och plats. Det bränner till på riktigt först mot slutet när Elin Olofsson skildrar att leva ensam och utanförskapet i att aldrig passa in i några sociala sammanhang. Hon står som utanför en glasruta när hon tjuvlyssnar på människor som verkar passa ihop, och säger det utan dramatik.

– En kvinna i min ålder som inte har barn eller man är automatiskt diskvalificerad från en massa sammanhang. Men oftast är det nog inte flockarna som stänger ute mig utan jag som inte klarar av att vara med och skriva under på en gemensam idé, säger hon.


Då blir hon som ett djur i en fälla och måste fly vidare.

Träffande konstaterar hon att vi lättare kastar ”I love you”:s omkring oss än vågar viska ”jag älskar dig” självutlämnande i någons öra.

– Jag har bara viskat det en gång till en annan människa, den gången fick jag inget svar. Jag har älskat och blivit älskad men inte tillräckligt samtidigt för att bilda par med någon över längre tid.

Svindlande. Något av de känslorna hade gärna fått komma tidigare i programmet.

Sommar sänds i P1 klockan 13 och finns på Sveriges radios hemsida och app från klockan 07.


ARTIKELN HANDLAR OM