Få avvisade vid nya gränskontroller

Foto: Johan Nilsson/TT
Gränskontroller fortsätter som tidigare i Hyllie utanför Malmö. Polisen har nu utökat kontrollerna vid inre gräns på fler platser i Sverige. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Förra veckan utökade polisen de inre gränskontrollerna till fler platser i Sverige. Men det har lett till ett blygsamt antal nekade inresande, enligt polisens egna siffror.

Från och med 2 juli kontrolleras resenärer som vill in i landet vid de största flygplatserna samt fler hamnar än tidigare. På Landvetter flygplats har tre personer blivit nekade inresa under första veckan, medan två personer nekats på Skavsta. I hamnen i Nynäshamn handlar det om tre personer medan gränskontrollen vid Arlanda flygplats anträffat en asylsökande utan dokument.

Vid de tidigare etablerade gränskontrollerna Lernacken, Hyllie och Helsingborg har samtidigt sammanlagt 157 personer nekats inresa.

Till saken hör dock att gränspolisen har samma personalresurser som tidigare, men själv får bestämma var kontrollerna ska utföras. Beslutet om utökade gränskontroller gäller till den 11 november.