Källa om Malmö-morden: ”Allt hänger ihop”

Uppdaterad 2018-06-25 | Publicerad 2018-06-22

Tre män är anhållna på sannolika skäl misstänkta för nattens mord på en 24-årig man i Lindängen i Malmö.

De ska ha kopplingar till personerna som sköts på Drottninggatan i centrala Malmö i måndags.

– Allt hänger ihop, de rör sig i samma kretsar, säger en poliskälla.

Två dödsskjutningar har på kort tid inträffat i Malmö.

Under måndagskvällen sköts tre män till döds och ytterligare tre skadades efter att ett okänt antal gärningsmän öppnat eld mot ett internetkafé på Drottninggatan i centrala Malmö.

Samtliga sex personer uppges vara gängkriminella, och Malmöpolisen gick tidigt ut med att de fruktade hämndaktioner.

Samma åklagare i båda fallen

Under torsdagskvällen sköts en 24-årig man till döds i stadsdelen Lindängen i Malmö.

Mannen är känd av polisen sedan tidigare och har kopplingar till i den pågående gängkonflikten i staden som pågått i drygt ett år.

24-åringen ska ha dött direkt på platsen efter att ha skjutits i en bil som blivit beskjuten med flera skott enligt uppgifter till Aftonbladet.

Den misstänkta skytten ska enligt Aftonbladets källor ha kommit till platsen på en moped som sedan påträffades på Lindängesstigen efter attentatet.

Gärningsmannen eller männen ska därefter ha flytt till fots enligt Sydsvenskan.

Tre män har anhållits

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska den nu ihjälskjutna 24-åringen och 21-åringen som skadades lindrigt i dödsskjutningen på Drottninggatan i måndags ha legat i konflikt med varandra i en längre tid.

Två män i 30-årsåldern, samt en man i 40-årsåldern är anhållna på sannolika skäl, den högre misstankegraden, misstänkta för mord.

– De greps under natten och anhölls tidigt på morgonen, säger Anna Göransson vid polisens ledningscentral.

Advokat Sven Severin, som företräder den äldsta av de misstänkta, säger kort att hans klient förnekar brott.

Kan varken bekräfta eller dementera samband

Åklagaren i fallet kring mordet på 24-åringen är Jeanette Sprimont. Samma åklagare som leder utredningen kring trippelmordet på Drottninggatan. Hon vill inte berätta hur de övriga två ställer sig till anklagelserna.

Vilket samband finns mellan händelserna från i går och i måndags?

– Det kan jag inte heller uttala mig om eftersom båda utredningarna är i ett tidigt, mycket känsligt skede. Jag kan inte lämna några detaljer som har med någon av utredningarna att göra, varken om det finns eller inte finns något samband. 

Du är åklagare i båda fallen, hur ska man tolka det?

– Det ska man inte tolka överhuvudtaget. Jag är förundersökningsledare beträffande måndagens händelse. Anledningen till att jag för närvarande är förundersökningsledare även beträffande gårdagens händelse är att det bedömdes lämpligt att en och samma åklagare hanterar den utredningen åtminstone under helgen istället för att det ska hanteras av olika jouråklagare och jag fanns tillgänglig.

Är det några fler gripanden att vänta?

– Jag kan inte uttala mig om det är några fler som eftersöks utöver de tre personer som vi har bekräftat är frihetsberövade.

”Allt hänger ihop”

Åtminstone två av dem har kopplingar till personer som sköts på Drottninggatan i centrala Malmö måndags uppger en källa med insyn till Aftonbladet.

– Allt hänger ihop, de är rör sig i samma kretsar, säger en poliskälla.

Men om det är dessa män som anhållits misstänkta för mordet vill Anna Göransson inte kommentera i nuläget. Inte heller om det finns några kopplingar.

– Just nu pågår ett omfattande utredningsarbete och givetvis tittar vi på om det finns ett samband. Men i nuläget kan jag varken bekräfta eller dementera något.

Fortfarande risk för hämndaktioner

Det är även oklart om något mordvapen påträffats.

– Det är inget jag har några uppgifter om.

Finns det fortfarande en oro för hämndaktioner?

– Det har funnits under veckan och oavsett om de här två händelserna hänger ihop eller inte så finns det alltid risker för det. Men vi arbetar intensivt med brottsförebyggande arbete med hög synlighet och extra personal, säger Anna Göransson.

Följ ämnen i artikeln