Stormen Jan stoppar tåg och stänger skolor

avTT

1 av 2
Det är varning för storm i Norrlandsfjällen.

Stormvarning råder i Norrlandsfjällen, och invånarna i Västerbotten uppmanas att förbereda sig på strömavbrott. Bussar och tåg ställs in, och på vissa håll håller skolor stängt när stormen Jan drar in över landet.

Länsstyrelsen i Västerbotten har uppmanat invånarna att samla ihop det nödvändigaste och inte ge sig ut i onödan. Man bör också vara beredd på strömavbrott.

– Vi uppmanar bland annat till att knyta fast lösa föremål, tappa upp dricksvatten, köpa värmeljus och batterier samt ladda mobilen, säger kriskommunikatör Lilian Johansson till Västerbottens-Kuriren.

Tåg inställt

Både bussar och tåg i de västra delarna av stormområdet i norra Sverige har ställts in i förväg.

– Vi förekom stormen och ställde in tågen mellan Kiruna och Narvik och mellan Östersund och Duved. Vi informerade våra kunder redan i går, säger Pernilla Johansson på SJ:s presstjänst till TT.

Även vissa av bussarna i de värst stormdrabbade områdena har ställts in och turer har förkortats, enligt, Länstrafiken.

I Ljungdalen i Bergs kommun får barnen ledigt från skolan sedan stormen dragit in över Härjedalen, rapporterar P4 Jämtland.

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för storm i Härjedalsfjällen, Jämtlandsfjällen samt södra och norra Lapplandsfjällen. Stormvarning innebär medelvind på minst 25 meter per sekund, och vinden kan i byarna uppgå till orkanstyrka.

– Det blåser rejält sedan i torsdags kväll, och vid en fjällstation har det nått orkanstyrka, säger Malva Lindborg, meteorolog på SMHI till TT.

Väntas avta

De hårda vindarna väntas fortsätta hela dagen men avta framåt kvällen. Efter hand kommer vindbandet flyttas österut och beröra Norrlands inland och kustland, där det råder varning för mycket hårda vindbyar. Under helgen väntas vindarna dock lugna ned sig.

– Men det kan fortsätta blåsa i norra Lapplandsfjällen även under lördagen, där det dröjer kvar som längst.

Malva Lindborg uppmanar allmänheten att hålla sig uppdaterad och följa information från länsstyrelsernas och kommunernas hemsidor

– Det är risk för skador på byggnader och skog och störningar i elförsörjning och trafik. Och det kan till och med vara farligt att vistas på fjällen i de här vindstyrkorna.

ARTIKELN HANDLAR OM