Stor del av sopbrand släckt

avTT

Foto: Johan Nilsson/TT
Vinden har vänt och röken från sopbranden med den, men allmänheten uppmanas fortfarande att hålla sig borta från röken. Arkivbild.

Släckningsarbetet på en avfallsstation vid Häradsudden utanför Norrköping går framåt och brandmännen har lämnat platsen. En stor del av branden var släckt på lördagseftermiddagen.

– Det är väldigt positivt, vinden har vänt och går i ostlig riktning där det är mindre bebyggelse, säger Mikael Kalered, inre befäl vid räddningstjänsten i Östra Götaland.

Ett område på omkring 7 000 kvadratmeter, med bland annat plastbalar, har brunnit. Släckningsarbetet pågick från sent på fredagskvällen och allmänheten har uppmanats att hålla fönster, dörrar och ventilation stängda med anledning av den kraftiga rökutvecklingen.

Vrinnevisjukhuset i Norrköping gick upp i stabsläge med anledning av branden.

– Det är en förberedelse på att kunna ta emot personer som drabbats av röken om det behövs, men i nuläget är sjukvården inte belastad, säger Katarina Nestor, presskommunikatör vid Region Östergötland.

Räddningstjänsten och personal från avfallsstationen har använt sig av sand för att ringa in och släcka branden. Vid 16-tiden på lördagseftermiddagen hade brandmännen lämnat platsen och lämnat över till avfallsstationens personal.

Men trots att släckningsarbetet går framåt kommer det dröja innan det är helt klart.

– Personalen på tippen kommer nog få jobba till i morgon med släckning, säger Mikael Kalered.