Mejla

Wolfgang Hansson

Lars Vilks lierar sig med anti-muslimska krafter i Amerika

"Sharialagar på väg att införas i USA"

När Lars Vilks framträder på en "frihetskonferens" i New York i dag så hoppar han i säng med några av de mest fanatiskt anti-muslimska krafter som finns i USA.

Bloggaren Pamela Geller – en av personerna bakom konferensen – hävdar bestämt att sharialagar är på väg att införas i USA.

Lars Vilks och Pamela Geller.
Lars Vilks och Pamela Geller.

Jag träffade henne i New York för ett drygt år sedan. Först ville hon inte ge någon intervju alls. Sedan gick hon hastigt med på att träffa mig på en krog på 57:e gatan. Hela tiden väldigt misstänksam om mina motiv för samtalet. Etablerade medier är i hennes ögon lika korrumperade och lögnaktiga som president Barack Obama.

Geller står bakom Stop the islamisation of Nations, Sion, organisationen som arrangerar konferensen "World Freedom Congress" i New York och sajter som Stop the islamisation of America. Hon har under ett antal år drivit ett korståg mot islam och dess utbredning i USA.

"Vänner i Sverige"

Inte bara där. Hon ligger också bakom sajten "Stop the islamisation of Europe".

– Vi har många vänner i Sverige, sa hon lite kryptiskt.

Vårt samtal formade sig mer till en monolog än en intervju. När hon väl kom igång var det som en maskin utan avstängningsknapp. Hon radade osammanhängande upp händelser där hon hävdade att skolor, företag och amerikanska myndigheter anpassat sig efter muslimers krav på bönerum, fotbad på flygplatser, enkönade klasser med mera. Men det var uppgifter så oprecisa och svepande att de var omöjliga att kontrollera.

Hennes övertygelse är islamska sharialagar kommer att införas i USA inom en snar framtid om den "muslimska anstormningen" inte stoppas.

Mekka i New York

Hatobjekt nummer ett är planerna på att bygga en moské bara några kvarter från World Trade Center, platsen där de värsta terrordåden i USA:s historia inträffade den 11 september 2001, för precis elva år sedan.

Hon hävdar att det är en tradition hos islam att bygga moskéer på erövrade platser. Som exempel nämner hon al-Aqsamoskén ovanpå Salomos tempel i Jerusalem.

– Moskén vid Ground Zero blir ett Mekka vid Hudsonfloden, hävdar hon. Islamiseringen av USA har accelererat efter 9/11. USA står inför samma brutala uppvaknande som 1941 (Pearl Harbour). Kriget som pågår är ett krig om idéer och väst misslyckas helt. Sanningen är det nya hatobjektet.

"Inget hjärta"

Några dagar efter vårt möte har Geller kallat till en demonstration mot moskébygget som kallas Park 51 efter adressen där huset ligger. Hon och högst tio personer dyker upp och skriker slagord. Alla deltagare jag talar med ger uttryck för djupt anti-muslimska åsikter.

– Muslimer är som tennsoldater. De har inget hjärta, säger en kvinna.

Så när konstnären Lars Vilks påstår att organisationen Sion inte är lika extrem i USA som den framstår i Sverige så är det en sanning med modifikation.  Även i amerikansk debatt står Geller väldigt långt till höger.

Det hjälper inte att John Bolton, George W Bush tidigare FN-ambassadör är en av talarna på konferensen.

Med det sagt så känner många amerikaner som en följd av 9/11 skräck inför muslimer och islam. Geller må vara extrem men hon talar inte för helt döva öron.

Publisert: