Otroligt pinsamt, Bildt!

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Eriksson går till attack mot Bildts agerande

Att lämna information från slutna förhandlingar till främmande makt är helt i sin ordning, enligt utrikesminister Carl Bildt.

– Pinsamt! Det säger en hel del om honom som person, menar Konstitutionsutskottets ordförande Peter Eriksson (MP).

De amerikanska diplomatrapporterna visar att Carl Bildt lämnade ut information till USA från slutna regeringsförhandlingar 1976. Utan att varken Thorbjörn Fälldin eller Per Ahlmark gett sitt godkännande.

Bildt hävdar i dag att informationen var "harmlös" och "oskyldig".

– Det säger mer om Carl Bildt än något annat. I min värld är det inte okej att bryta överenskommelser. Det är otroligt pinsamt att han gått runt och sladdrat på det här sättet, säger Peter Eriksson.

Skapar oklarheter kring Bildts person

Han väcker också frågan: när slutade Bildt i så fall springa med information från slutna förhandlingar till USA?

– Det här skapar oklarheter kring honom som person, säger Eriksson.

Hans Linde (V), utrikespolitisk talesperson, anser det vara ett problem att vissa politiker är alltför frikostiga med information till USA:s ambassad.

– Jag sitter själv i utrikesutskottet och träffar diplomater från hela världen flera dagar i veckan. Men jag skulle aldrig drömma om att lämna ut uppgifter från slutna förhandlingar, som jag inte skulle kunna delge väljarna, säger han.

Vad säger du om Bildts agerande?

– Hans omdöme har brustit här.

Urban Ahlin (S) kommenterar Bildts agerande så här:

– Slutna förhandlingar, där deltagarna är överens om att inte sprida information vidare, är naturligtvis inget man talar med andra om. Jag var inte med på den tiden det här begav sig och vet ingenting om hur interna borgerliga förhandlingar går till.

Publicerad: