Camilla rasar mot artikel i Dagens Nyheter

Av: Erik Wiman, Ida Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Camilla Henemark berättar öppenhjärtigt i en intervju med Dagens Nyheter om sina träffar med kungen.

Men artikeln är inte sann och baseras inte på hennes memoarer, menar hon.

– Det är massor i artikeln som inte stämmer. Jag kommer att stämma DN, säger hon till Aftonbladet.

I en artikel i DN pratar hon om kapitlet ”Älskarinnan” som beskriver hennes möten med kungen. Eller Chefen som hon kallar honom i boken.

Men hon menar att det är flera felaktigheter i artikeln.

– De har ryckt delar ur boken Den motvillige monarken, men det är inget jag skriver om, säger hon till Aftonbladet.

Hur ser du på affären med kungen i dag?

– Jag har inte sett tillbaka på den här tiden förrän nu. Men jag vill att de uppgifter som publiceras ska vara de jag skriver i boken, inte något annat.

Aftonbladet har här valt delar ur DN:s artikel som är hämtade ur hennes bok.

Hade kungen till bordet

Självbiografin ”Adjö till det ljuva livet” handlar om Camilla Henemarks uppgång och fall. Men också om det omsusade livet som kungens påstådda älskarinna. Hon berättar att hon varit en del av kungens kompisgäng i över 20 år. I intervjun med Dagens Nyheter, som fått läsa ett utdrag ur boken, berättar hon öppenhjärtigt om deras möten.

Första gången hon hade kungen till bordet var på en middag 1998 där även kungens kompisar närvarade. Under middagen där det serverades krokodilkött föll kungen plötsligt baklänges och drog med sig Camilla i fallet.

De andra i sällskapet åt vidare som inget hänt. Och kungen ska ha skrattat med Camilla åt den uppkomna situationen. Och där under bordet ska han gett henne en eskimåpuss, genom att gnugga sin nästipp mot hennes.

Efter middagen smet de från de andra i sällskapet för att ”småhångla”.

Camilla skriver: ”Pussas med Sveriges statschef bakom ett draperi!”.

”Efter den här kvällen kunde jag knappt hålla i en enkrona.”

”Hetsigt och oromantiskt”

Med åren följde fler möten.

Camilla skriver om en träff i Jan Stenbecks takvåning i Gamla stan där de hade kuddkrig. När de blev hungriga ringde de till restaurang Eriks som låg i samma byggnad. Då skickades en servitör upp med sushi som de först smakade av och sedan kastade på varandra.

”Kungen gillade att smaska runt med både sushi och prinsesstårtor”, skriver hon i sina memoarer.

Hon skriver även om ett annat tillfälle då de träffats. Det var på våren 1999 och Camilla hade efter ett gig i Strängnäs budats med en hyrd limousin till en lägenhet i Stockholm där Kungen väntade.

”Vi var ganska berusade. Det stank sprit om oss båda två. Det var hetsigt och oromantiskt. Vi hade ont om tid.”

Personen som ägde lägenheten stod utanför, när han knackat ett par gånger öppnade han dörren.

”Han gick rätt in trots att vi låg kvar i sängen. Det var så respektlöst. Jag blev skitförbannad, Chefen likaså”, skriver hon i boken.

”Svårt för mig att förneka”

Hon försökte avsluta deras förhållande under våren 2000. Säkerhetsvakterna hade blivit allt mer nervösa och enligt boken sade hon själv till kungen: "Det här är sista gången. Jag vill inte vara med om det här längre."

Men hon skriver att de återupptog kontakten sommaren samma år. ”Han var så söt att jag inte kunde låta bli”, skriver hon i boken.

När affären avslutades skriver Camilla Henemark aldrig i boken.

På frågan om hon var kungens älskarinna svarar Camilla Henemark:

– Den frågan har väl hans majestät själv redan bekräftat. Utan dementier från honom är det svårt för mig att förneka. Jag ser inte varför folk ska in och rota i mina 90-talstrosor. Det här borde ha varit privat, nu verkar det ha blivit allas angelägenhet, säger hon till DN.

”Avstår kommentar”

Hovets presschef Bertil Ternert säger till Aftonbladet att de inte har något att säga om vare sig boken eller artikeln i Dagens nyheter.

– Den artikeln kommenterar vi inte. Det är en den enda kommentar vi har. DN:s artikel vill vi inte kommentera, säger han.

Inte heller det som står i ”Adjö det ljuva livet” vill hovet säga något om.

– Vi avstår att kommentera en bok som inte har kommit ut.

I artikeln framgår det att Camilla Henemark förutsätter att kungen fått ta del av hennes manus, är det något som du känner till?

– Nejnej, det är ingenting vi heller kommenterar. Det är obekant och ingenting vi kommenterar.

Publicerad: