Nyheter

Asteroid passerade jorden

Av: 

Niklas Eriksson

Sara Lodin

NYHETER

Jättesten på 130 000 ton rekordnära vår planet

Asteroiden DA14 passerade rekordnära jorden på fredagskvällen.

Med en bredd på 50 ­meter och en vikt på 130 000 ton svischade den förbi närmare än någon annan asteroid gjort – bara 27 000 kilometer ovanför våra huvuden.

DA14 passerade jorden närmare oss än vad någon asteroid varit sedan Nasa började föra mätningar.

– Som närmast kommer den att vara på kvällen runt 20.30, har Alexis Brandeker, docent i astronomi vid Stockholms universitet, tidigare sagt till Aftonbladet.

Farhågorna om att den skulle träffa satelliter vissade sig vara obefogade och asteroiden passerade dem på tryggt avstånd.

Kan slå ut en storstad

Trots att den passerade ”bara” 27 000 kilometer ovanför våra huvuden.

Enligt Nasa är den inte ens i närheten av den tio kilometer vida sten som slog ut dinosaurierna, skriver AP.

Men hade den slagit ned på vår planet hade den ändå kunnat utplåna en större stad med sin bredd på 50 ­meter och en vikt på 130 000 ton.

Passerar vart 40:e år

Den närgångna asteroiden gav också ett unikt tillfälle för forskarna att studera hur föremål som passerar nära jorden fungerar, skriver AP.

En asteroid av DA14:s storlek passerar jorden på nära håll var 40:e år i snitt men träffar bara vår planet en gång på 1 200 år.

Asteroiden har ingen koppling till den meteor som exploderade över Ryssland och skickade en tryckvåg som skadade över 1 000 människor.

Meteoren över Ryssland uppskattas ha varit flera meter lång och ska ha vägt dussintals ton och beskrivs som en historisk händelse, skriver AP.

Hale-Bopp, meteorsvärmar och andra himlafenomen vi minns

1954 var året då vi senast kunde skåda en total solförmörkelse i Sverige. Och då var den bara synlig i södra delen av landet. Nästa gång vi får se en total solförmörkelse är den 16 oktober år 2126.

1996 kunde kometen Hale-Bopp ses från jorden i 18 månader. Den kunde ses med blott ögat och är en av våra hittills mest observerade.

2011 tog månen över solen. Upp till 85 procent av solen beräknades skymmas när månen passerade framför solens yta. Det enda som syntes av solen var en skärva – som liknade månen.

2012 befann sig Venus i utrymmet mellan solen och jorden under den svenska nationaldagen. Enligt forskare kunde man då se planeten som en liten rund fläck röra sig framför solen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dela julkänslan och låt julen blomma – skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter