Mördade sin fru och brände ner huset – döms till fängelse

avKerstin Weigl

Får 18 års fängelse för mord och mordbrand

1 av 2
Kari Hekkala precis efter gripandet. Nu har han dömts till 18 års fängelse.

Den 53-åriga kvinnan i Haparanda hade berättat för många om sin makes extrema svartsjuka.

Den 20 augusti förra året gick larmet om en brand, i köket hittade räddningstjänsten kvinnan med 25 knivhugg i kroppen.

Nu döms Kari Hekkala, 63, till 18 års fängelse för mord och mordbrand.

Den dömde mördaren nekade när han greps i sitt torp i Korpikä utanför Kalix. Under rättegången erkände han plötsligt att han dödat sin fru - men ändrade sedan sin historia och förklarade att han trodde det var hustruns son han hade huggit med jaktkniv.

Det trodde inte Haparanda tingsrätt på, och avfärdar uppgifterna som "osannolika och uppenbart orimliga".

Paret hade haft ett förhållande i tre år men känt varandra mycket länge. Kvinnan fick sju barn i sitt första äktenskap och äldsta dottern berättar i förhör att mamma först verkade lycklig i sin nya relation.

De gifte sig 2011, men då började problemen.

Mycket kontrollerande

Kvinnans vuxna barn kände inte igen sin starka jordnära mamma. Kari Hekkala var mycket kontrollerande. Han följde efter henne när hon åkte till sitt arbete på en livsmedelsbutik, ringde jämt och ständigt, han tog med sig hennes bilnycklar och vaktade medan hon duschade.

Den 9 juni flyttade kvinnan till sin dotter efter att ha blivit misshandlad, vilket hon även anmälde till polisen. Hon ansökte om skilsmässa och köpte ur mannen från huset.

”Besinningslöst våld”

Tingsrätten är inte övertygad om att Kari Hekkala hade planerat att döda sin hustru, men menar att gärningen var ett mord. Ingenting tyder på att kvinnan hade provocerat, hon hade försökt försvara sig men dödades ändå i sitt eget hem, och med "ett besinningslöst våld med ett mycket stort antal sårskador". Därtill försökte Kari Hekkala dölja brottet genom att anlägga en brand.

Kari Hekkala är sjukpensionär efter en arbetsplatsolycka, han lider av ångest och depression men är inte i lagens mening psykiskt sjuk.

Sammantaget anser tingsrätten att straffet för mord och mordbrand ska vara 18 års fängelse, lagens strängaste tidsbestämda straff.

Läs mer på Aftonbladets specialsajt

Under fyra år har Aftonbladets Kerstin Weigl och Kristina Edblom räknat alla kvinnor som under 2000-talet dödats av en man, pojkvän eller ex-man. 
Det är en pågående och unik granskning av morden och dråpen som fortfarande ofta benämns "familjetragedier". Reportrarna har även undersökt vad som hände de dödade kvinnornas barn.
dodadekvinnor.aftonbladet.se