Mejla

Wolfgang Hansson

Kriget Israel inte kan vinna

Publicerad:
Uppdaterad:

På sistone har min mejlbox fyllts av dagliga inbjudningar att följa med på guidade turer i södra Israel för att se verkningarna av Hamas raketer. Av telefonnummer till drabbade israeler.

Israel är oerhört skickliga i propagandakriget. Ändå har de inte en chans att vinna det.

Israels förbannelse likväl som deras största tillgång är den totala militära överlägsenheten.

En av världens mest moderna, vältränade och bäst utrustade krigsmaskiner står mot vad som närmast kan liknas vid en barfota-armé.

Hamas militära gren, Qassam-brigaderna, blir visserligen alltmer vältränad och disciplinerad. De lyckas importera och tillverka raketer med allt längre räckvidd. Jämfört med Israel är de ändå en pygmé.

Bilderna från de senaste dagarnas våldsutbrott säger egentligen allt.

Från de drabbade delarna av södra Israel är det delvis förstörda vardagsrum och balkonger. Det kan lika gärna ha varit en gasspis som exploderat som resultat av en krigshandling.

Grotesk proportionalitet

Inifrån Gaza förmedlar bilderna en känsla av verkligt krig och lidande. Kratern efter en israelisk raket är stor som ett helt kvarter. Kvar finns bara smulor av byggnader och bilar och blodiga, livlösa kroppar.

När attackerna fångas på film  ser det ännu värre ut med gigantiska moln av rök och pulveriserad betong som stiger mot himlen.

För den enskilda människan är det givetvis lika hemskt att höra raketerna landa i kvarteret i Israel. Att sitta och vänta på nästa flyglarm och springa ner i skyddsrummet.

Men för omvärldens intryck och förståelse av kriget förmedlar bilderna helt olika känslor.

Palestiniernas lidande framstår så mycket tydligare.

När man ser dödssiffrorna är det lätt att förstå varför. I den uppblossande konflikten har över 90 palestinier dödats och över 600 skadats. De israeliska förlustsiffrorna är tre och 79 skadade.

I det förra Gazakriget var proportionaliteten ännu mer grotesk. Runt 1 400 döda palestinier mot 13 israeler.

Få sympatiserar med Goliat

I en sådan situation spelar det ingen roll hur bra Israel är på propaganda. Det hjälper inte att soldaterna lägger ut glada bilder på sig själva och sina kollegor på instagram eller är aktiva på facebook och twitter. Ingen propagandamaskin i världen kan vinna ett krig med så skeva styrkeförhållanden.

Israel kallar sina bombningar för kirurgiska. Men eftersom de också är oerhört kraftfulla så är det inte bara Hamasledare som dör utan också oskyldiga barn och civila som bor i huset intill eller som råkar gå förbi på gatan.

Kirurgiskt är knappast den första associationen när man ser bilderna.

Från 80-talets första Intifada, det palestinska upproret, när palestiniernas enda vapen var stenar till det förra Gazakriget 2008-2009 har Israel dragit på sig omvärldens vrede för sitt användande av övervåld.

Få sympatiserar med Goliat i en kamp mot David.

Hamas vinner propagandakriget

Israel står inför samma problem den här gången. Går man in i Gaza med en massiv markinvasion eller fortsätter de kraftiga flygbomningarna i några veckor till förlorar man enormt med goodwill på den internationella arenan.

Vilket är ett Hamas mål. Man kan se det som att Israel gått i Hamas fälla.

Militärt kan Israel krossa Hamas. Men propagandakriget förlorar man gång på gång.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad: